Реклама / Ads
6| 4095 |23.07.2019 НОВИНИ

Демократична България иска оставката на Гешев поради пълна етична и професионална непригодност

.
Иван Гешев
В интервю пред БНТ, заместник -главният прокурор г-н Иван Гешев направи недопустими внушения за участие на Да, България и Демократична България в атаката срещу НАП и атакува съпредседателите на обединението Атанас Атанасов и Христо Иванов.
 

По същество, твърденията, че Демократична България е координирала атаката срещу НАП са не само напълно несъстоятелни, но и в противоречие с основните принцип на обединението и неговото трайно политическо поведение. Както при срива на Търговския регистър, така и при атаката на НАП, Демократична България изразява позиция като силата с най-висока експертиза в областта на електронното управление и с най-висока кибер култура.

 

Ако нашите настоявания за отговорност и подробните ни предложения за мерки бяха чути при срива в Агенцията по вписванията, днес нямаше да има катастрофа в НАП. Законността, свободите на гражданите и националната сигурност са основни наши политически каузи. Абсолютно немислимо е за нас да бъдем съпричастни към подобна атака срещу институции или да нарушим правата на милиони български граждани.

 

Обвинението на г-н Гешев срещу нас беше обосновано единствено с бързата ни реакция след новината за инцидента и искането за оставка на министър Горанов. Фундаменталната роля на опозицията в едно демократично общество е да реагира на подобни кризи и да търси отговорност. Г-н Гешев фактически се опита да инкриминира плурализма в страната. Съпричастни с пробива в НАП са не тези, които посочват проблемите в управлението на държавата и начините за тяхното решаване и настояват за отговорност, а тези, които допускат държавата да бъде толкова уязвима.

 

В своята цялост, интервюто на г-н Гешев беше фундаментално несъвместимо с упражняването на магистратска професия, да не говорим за ръководна роля в прокуратурата. Пред камерите, той брутално потъпка основни изисквания за безпристрастност, въздържане от политическа реч, придържане единствено към фактите, установени по предвидения от закона ред. От своя кабинет в съдебната палата, в качеството си на кандидат за главен прокурор, Гешев сипеше политически спекулации, взе страна в партийния живот на страната (естествено – тази на управляващите в лицето на Борисов и Пеевски), отправи заплахи и намеци за бъдещи процесуални действия, които очевидно бяха в контекста на негова лична конфронтация с конкретни политически лица и медийни фигури и съставляват очевидно намерение за злоупотреба с власт. Без доказателства и извън процеса, г-н Гешев направи твърдения и намеци за съставомерно поведение на редица лица и организации, с което буквално прегази изискванията за безпристрастност, на които задължително подлежи в качеството си на държавен обвинител.

 

Г-н Гешев предприе атака срещу адвокати, заради упражняването на тяхната конституционна функция и срещу журналисти и издатели, във връзка с тяхната роля в демократичното и свободно общество. Това, заедно с обстоятелството, че г-н Гешев напада напълно необосновано политическата опозиция още в първото си интервю като кандидат за главен прокурор е сериозен и недвусмислен сигнал към обществото, че прокуратурата ще се превръща във все по-репресивен политически инструмент. Когато евентуален бъдещ главен прокурор прави внушения, че политическата опозиция може да има отношение към кибертероризъм в интервю по националната телевизия, усещането, че България се приближава към авторитарен режим става все по-натрапчиво.

 

С оглед на горното, призоваваме г-н Гешев да си подаде оставката от поста на прокурор, поради очевидната си непригодност. Така ще може свободно да се влее в политическия живот на страната, което очевидно силно го влече.

Призоваваме също членовете на Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието да инициират срещу него дисциплинарно производство за нарушаване на всички основни принципи на прокурорската етика.

 

Призоваваме членовете на прокурорската колегия да оттеглят номинацията на г-н Гешев поради пълна етична и манталитетна непригодност да оглавява държавното обвинение в едно европейско и демократично общество, се казва още в позиция на организацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7870 |22.07.2019 Братът на еврошефката фон дер Лайен: България е грешката на живота ми! . 2| 4225 |21.07.2019 До 10 млн. лв глоба се искат с промени в Закона срещу изпирането на пари . 3| 4091 |21.07.2019 Кинолози искат регистър за агресивните кучета . 13| 4902 |20.07.2019 Ген. Константин Попов: Американците поискаха да платим на куп Ф-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads