Реклама / Ads
7| 4515 |26.06.2019 НОВИНИ

Демократична България иска закриване на КПКОНПИ

.
Последните решения на антикорупционната комисия по казуса с ”апартаментите на властта” - на министри, зам. министри, депутати от управляващото мнозинство - разкриват несъстоятелността на този орган. КПКОНПИ трябва да бъде закрита.
 

Това се казва в декларация на Демократична България.

"Комисията се използва преди всичко за даване на индулгенции на управляващите и техните приятели от олигархията и осъществяване на административна репресия спрямо опозиционни политици и представители на бизнеса.", посочват още от ДБ.

 

По думите им за пореден път са се разкрили системните проблеми при създаването и функционирането на комисията:

– липса на независимост от управляващото мнозинство;

– прилагане на повърхностни, селективни и формални проверки за конфликт на интереси;

– липса на адекватен стандарт за оценка на имуществото на проверяваните лица;

– показни публични акции срещу неудобни за политическото статукво лица.

 

"Наличието на правомощия да използва специални разузнавателни средства без адекватен парламентарен и съдебен контрол, превръща комисията в удобен инструмент за защита на “своите” и преследване на “опозиционерите”.

Несъобразяването на Комисията с решения на съдилищата, както и с европейски правни норми и стандарти е превърнато в доминираща институционална практика.

Липсата на независими разследващи правомощия само затвърждава убеждението за фасадната функция на този орган – противодействието на корупцията остава само в наименованието на самата комисия. Очевидна е липсата както на воля, така и на визия и експертиза у управляващите за реално противодействие на корупцията чрез решителна реформа на прокуратурата и по отношение свръховластената фигура на главния прокурор.", посочват още от Демократична България.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4356 |26.06.2019 Калоян Паргов поиска информация за наводненията в София след пороя в понеделник . 4| 7400 |26.06.2019 Биляна Петрова: Отново искаха да ни направят капан и да ни вкарат в ареста . 21| 3987 |25.06.2019 Президентът иска да се изгради адронен колайдер у нас . 1| 3910 |24.06.2019 КФН проверява ”Еврохолд България” и нейни дружества

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads