Реклама / Ads
6| 5936 |27.11.2019 НОВИНИ

Демократична България за предложенията на Менда Стоянова и В. Симеонов за Airbnb и Booking

.
Демократична България се обявява против предложенията за забрана на публикуване на некатегоризирани обекти в иновативни туристически платформи като Airbnb и Booking и произтичащите от това ограничения за самите платформи, пише в позиция на ДБ.
 

Ето какво пишат още от ДБ:


"...Отчитаме, обаче, нуждата от равнопоставеност на пазарните участници и споделяме желанието на туристическия бранш да бъде поставен пред сходни правила с отдаващите места за настаняване през Airbnb и Booking.

 

Решението обаче не е забрана на новото и електронното, а подобряване на съществуващите режими и правила. Поради това настояваме за:

 

- Предоставяне на технологична и законова възможност за интеграция между платформите за туристическо настаняване и данъчната администрация с цел изравняване на данъчното бреме без значение от метода на предлагане на съответното място за настаняване

Олекотяване на процедурите за категоризация и предоставяне на удобни и изцяло електронни услуги на Министерство на туризма и общините, в т.ч. по автоматизиран начин чрез системите за управление на места за настаняване.

- Въвеждане на възможност за разграничаване на модела “споделена икономика” от традиционния туристически бизнес с оглед тежестта на регулациите и с цел ограничаване на злоупотребите.

- Проактивна комуникация с платформи като Airbnb и Booking с цел въвеждане на националните изисквания в процеса на платформите по включване на обекти, без това да затруднява отдаващите места за настаняване.

- Осигуряване на гаранции за спокойствие в жилищните блокове при отдаване на апартамент за краткосрочно наемане

 

Извършване на задълбочен анализ на ефекта от платформите за настаняване върху имотния пазар в центровете на големите градове.

 

Вярваме, че не е редно заради малцина, които злоупотребяват с възможностите на тези платформи, да бъдат на практика блокирано отдаването на места за настаняване от частни лица с цел допълнителен доход на изцяло пазарен принцип.

 

Иновативните платформи са добър стимул за осъвременяване на законодателството и процедурите в туристическия сектор и смятаме, че правилното решение е тяхното влизане на пазара да доведе до по-лесни процедури и повече удобство за използващите услугите, а не до поредната забрана."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4579 |27.11.2019 Тихомир Безлов: България продължава да е сред най-големите три канала за трафик на хероин . 8| 4592 |27.11.2019 Горанов: Когато Русия и Турция започнат да действат заедно, България трябва да е нащрек . 3| 5057 |26.11.2019 Съвместно изявление на президента на Съединените щати Тръмп и министър-председателя на България Борисов . 3| 5978 |25.11.2019 Христофор Караджов: България държи 60-70% от експорта на ”нестандартно въоръжение” в НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads