Реклама / Ads
6| 5068 |24.08.2018 НОВИНИ

”Демократична България” против Каракачанов и разхода на нови 80 млн. за ремонт на Су-25

.
Българското правителството продължава да налива огромни средства в обречена за националната ни сигурност кауза. Министърът на отбраната е обявил нова обществена поръчка за ремонт и поддръжка на 14 броя щурмови самолети Су-25, с хоризонт за тяхната експлоатация още 20 години.
 

Ето и останалите аргументи на демократите:

 

"Това е третата от серията обществени поръчки за ремонт и поддръжка на авиационна техника, самолети и вертолети, произведени от вече несъществуващия Съветски съюз, за нуждите на разпадналия се през 1991 г. Варшавски договор. Първоначално беше обявена поръчка за ремонт на МиГ-29 за 80 млн. лева. След което последва поръчка за нови, около 31 млн. лева за ремонт на вертолети Ми-17 и Ми-24. Общо през мандата на настоящия министър на отбраната са похарчени и/или планирани да бъдат похарчени над 200 млн. лева за модернизиране на стара и безперспективна съветска техника.

 

Наливането на публични средства в 40-50 годишна съветска техника, за да може да се използва още 20 години от военно-въздушните сили на България, е в пълен разрез с декларираната цел за ускорена модернизация и превъоръжаване на Българската армия, оперативна съвместимост със съюзниците ни от НАТО, както и последните решения на НАТО за рязко намаляване на зависимостта от Русия. С тази скъпо „модернизирана“ техника България няма да повиши собствените си бойни способности, нито да постигне интеграция със съюзниците си.

 

Вместо за 2018 г. да се дават повече от 200 млн. лева за необосновани проекти, тези обществени средства следва да бъдат насочени към превъоръжаване на армията със съвременни бойни способности, произведени от съюзнически доставчици с наше участие.

Освен пряката загуба на ценен финансов ресурс, така се задава грешна посока на развитието на въоръжените ни сили през следващите десетилетия, което ще струва още повече средства, ако изобщо може да бъде компенсирано. Със сигурност ще доведе до демотивирането на българските военнослужещи, пред които ще стои нерадостната перспектива да работят още дълги години с морално остаряла техника. Ще бъде нарушеното доверието на съюзниците ни. Единственият печеливш, разбира се, е предварително избраният победител – руската фирма производител на оборудването.

 

Поръчката е с нарочно подбран размер – 1,6% под прага, който изисква одобрение от Министерския съвет, и се прави с т. нар. „рамков договор“, с възможност да бъдат похарчени още 50 милиона лева. Правителството и премиерът обаче следва да знаят, че независимо от опитите тази обществена поръчка да бъде прокарана тихомълком и отговорността за нея да бъде прехвърлена на ресорния министър, за разходи в подобни размери и с такава важност, отговорност следва да се носи на най-високо политическо ниво.

 

Модерната армия е основен стълб на държавността в една нация. Опорочени обществени поръчки, които не поддържат стратегическите цели за превъоръжаване на въоръжените ни сили, бавно, но систематично водят до подронване на суверенитета на държавата. Управлението на публичните средства за превъоръжаване трябва да бъде ключов приоритет и да подлежи на особено наблюдение от всички компетентни органи, като умишленото погазване на заложените цели следва да води до оставки на отговорните лица."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4147 |20.08.2018 Пускат отчасти движението по бул. „България” . 0| 4150 |13.08.2018 Германската военна министърка продължава да е против връщането на казармата . 1| 4347 |09.08.2018 Затварят столичния бул.”България” за ремонт в понеделник . 0| 4104 |06.08.2018 Нови ремонти на бул. „България”, „Васил Левски” и „Арсеналски” в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads