Реклама / Ads
9| 4330 |28.11.2019 НОВИНИ

”Демократична България” е против вдигането на данъци от Фандъкова

.
Източник: БГНЕС
Общинските съветници от ”Демократична България” няма да подкрепят предложението на столичния кмет Йорданка Фандъкова за вдигане на данъка върху имотните сделки. Това увеличение е неаргументирано, а София има достатъчно средства, но те не се управляват добре, заявиха представителите на ДБ в четвъртък. Тази позиция те застъпваха и в хода на предизборната кампания.
 

Макар да оценяват повишението на данъците за замърсяващите въздуха автомобили като стъпка в правилната посока, общинарите от ДБ са на мнение, че трябва да има намаление на данъците за по-екологичните коли.

 

Окончателният размер на данъците трябва да бъде гласуван в общинския съвет до края на годината.

 

В сряда Фандъкова обяви частично повишение на данъчните ставки. То засяга имуществените сделки в София, които от догодина може да се облагат с 3% данък, а не с 2.5 на сто както е в момента. За колите пък най-сериозно увеличение се очаква да има за собствениците на автомобили, които не отговарят на никакви екологични стандарти или за такива от по-нисък екологичен клас, които освен това са и мощни.

 

На практика обаче ръст на данъците – макар и по-малък, ще има за почти всички собственици на коли в София, тъй като освен компонентът за екологичност, се повишава и този за мощност и това засяга и по-новите автомобили от стандартите Евро 5 и Евро 6, чиято мощност е над 74 киловата или 99 конски сили.

 

Вдигането на данъка за колите беше представено от Фандъкова като мярка срещу замърсяването на въздуха. Кметът даде заявка, че ще се води дебат и тази политика може да продължи и в следващите години. Повишаването на данъка върху сделките с имоти пък беше аргументирано с това, че са нужни средства за инвестиции в кварталите и повечето допълнителни постъпления ще се използват именно за това. Част от тях - около 10 млн. лева, пък ще бъдат предоставени на районните администрации.

 

От "Демократична България" обаче заявиха, че в бюджета на общината има достатъчно резерви и вдигане на данъците не е нужно. Според тях данъкът върху сделките с имоти и коли се вдига до максимално възможната по закон ставка от 3%. В същото време остава нерешен въпросът с това, че сделки се изповядват на занижена спрямо пазарната стойност или на данъчни оценки. Самите данъчни оценки на имотите пък са нереални и неадекватни, тъй като не са актуализирани от 2009 г. Те се използват и като основна за данък сгради и такса смет, които се определят като промили от данъчната оценка.

 

Според Владислав Панев от "Демократична България" при увеличение на данъчните оценки може да се намали ставката на отделните данъци и това да не се отрази на постъпленията в бюджета. Освен това не са използвани всички резерви в него - по-голяма събираемост и по-добро разпределение на средствата.

 

"Столична община не е извършила всички възможни действия, за да подобри събираемостта на местните данъци, като, по последни данни на МФ, тя отчита 71% събираемост на данъка върху недвижимото имущество. По официална информация на Столична община несъбраните данъци и такси са над 300 млн. лв.", заявиха от "Демократична България".

 

Те са на мнение, че при данъка за автомобилите освен увеличение за неекологичните и мощни коли, трябва да има намаление за по-екологичните. А ръстът на данъка за по-замърсяващите автомобили трябва да е по-голям, отколкото при по-малко замърсяващите. В предложението за категория Евро 4 увеличението е с 25%, а при Евро 3 – с 10%, казват от "Демократична България".

 

Те предлагат данъкът върху сделките да се запази на 2.5% от стойността на сделката, а след актуализиране на данъчните оценки да стане 2 на сто. Също така искат коефициентът за превозните средства от категория Евро 4, който е един от компонентите за пресмятане на данъка за колите, да се запази на 0.8, т.е. за тези автомобили да няма увеличение заради екологичността.

 

От "Демократична България" настояват общината да инициира промени в Закона за местните данъци и такси за бързо актуализиране на данъчните оценки на недвижимите имоти, както и да се предостави свобода на общините сами да избират методика за определяне на данъчните оценки на имотите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4427 |27.11.2019 Хайко Маас против Макрон: НАТО е жив - от главата до петите . 2| 4537 |22.11.2019 „Артекс“: Искането за събаряне на „Златен век“ противоречи на решението на съда и закона . 5| 3933 |19.11.2019 Позиция на общинските съветници от групата на ”БСП за България” в СОС . 1| 4085 |18.11.2019 Пускат 100 000 безплатни противогрипни ваксини за пенсионери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads