Реклама / Ads
0| 4387 |17.07.2018 НОВИНИ

„Демократична България”: Законодателни промени на ГЕРБ залагат безконтролност за властта

.
Предлаганите от управляващите промени в Административно-процесуалния кодекс са поредният лобистки законопроект, внесен в Парламента от група депутати без обществено обсъждане и без реална оценка на въздействието, без да е ясно авторството на законопроекта и под благовидния предлог, че така се работи за електронизация на правосъдието и ограничаване на недобросъвестните обжалвания. Това се казва в позиция на „Демократична България”.
 

Много обезпокоителен е стремежът на мнозинството в парламента, без реален дебат и ударно, преди ваканцията си, да изгласува предлаганите промени, въпреки широкото обществено недоволство!

 

Рязкото увеличаване на таксите за обжалване на решения на административни органи е в унисон с желанието на управляващите за свръхдържава, която не подлежи на контрол от никого. В българските, а и във всякакви други условия, това води до тотален размах на корупционни схеми, подаръци за олигарсите, и в крайна сметка ще загубим милиарди, а схемите на властта ще доведат до дефицити, повишени данъци и унищожена природа. Защото държавните органи никъде по света не са безгрешни, а напротив – често се поддават на всякакви зависимости. Особено когато знаят, че няма пред кого да отговарят за действията си.

 

Не е случайно, че управляващата коалиция се чуди кои данъци и такси да увеличи – сумата на „идеите“ им вече надхвърля един милиард лева годишно. Защото са необходими средства за подготвяните кражби. Такива като Белене и много други.

 

Възможността на контрол върху решенията на държавните органи е напълно легитимен инструмент за ограничаване на произвола на властта, и той стои в основата на демокрацията и обществения контрол върху публичните ресурси. Изземването му ще означава своеволие и триумф на самодържавието. Известно ни е, че понякога се злоупотребява с обжалвания, нерядко и с цел рекет. Но тази практика не може да се премахне с тоталната забрана на конституционното право на гражданите да защитават правата си в съда.

 

Със сигурност има по-ефективен подход за решаване на проблема. Например за засилване на независимостта и капацитета на съдебната власт,така че делата да се решават бързо, качествено и справедливо, вместо, както се предлага, държавните такси за обжалване на актовете на властта да се увеличат между 18 и 90 пъти, като размерът им  нарасне от сегашните 10лв. до 4500лева.

 

Наред с това, в духа на максимата „има публичност на съдебния процес, (може) да има проблем за властта”, депутатите на ГЕРБ и т.нар. „патриоти” въвеждат закрити съдебни заседания, при които граждани и медии не се допускат.

 

От Демократична България категорично се противопоставяме на това посегателство срещу основното конституционно право на гражданите, да имат право на защита в справедлив съдебен процес и ще адресираме всички компетентни органи и институции в България и Европейския съюз, за спиране на тези скандални промени, подкопаващи устоите на правовата държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5907 |12.06.2018 ”Демократична България”: Борисов, подавай оставка и ”ни се махай от главата”! . 1| 4945 |03.05.2018 Омбудсманът внася законодателни промени за защита правата на децата с един родител . 15| 6219 |12.04.2018 „Демократична България“ се обяви за алтернатива на ГЕРБ . 1| 5288 |14.03.2018 Павлова и Таяни подписаха четири законодателни акта на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads