Реклама / Ads
1| 4173 |21.12.2018 НОВИНИ

Демократите искат вето на промените в закона за КПКОНПИ

.
Христо Иванов и Атанас Атанасов
Това отношение към гражданите е атрибут на авторитарна, а не на демократична и правова държава! Няма съмнение, че процедурата по приемане на този закон цели пълно подчинение на гражданите и бизнеса на интересите на управляващите, а самият закон се превръща във властови произвол облечен във формално-правен камуфлаж.
 

Това се казва в становище на Демократична България, изпратено до президента Румен Радев с искане да бъде наложено вето върху промените в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, приети то Народно събрание на 20 декември 2018 г.

 

„Народното събрание на Република България абсолютно арогантно, демонстративно и в нарушение на фундаментални правни принципи създаде законови норми, с които се отрече едновременно от нашата принадлежност към ЕС, към общочовешките ценности, утвърдени в Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) и от основни елементи на правовата държава, каквито са независимостта на съдилищата, неприкосновеността на частната собственост и презумпцията за невинност. Резултатът от това безпардонно поведение е създаването на инструмент, който позволява българските граждани, които не са извършили никакво закононарушение да бъдат лишавани от права по начин, който е неприложим дори към установени престъпници във всички други държави-членки на ЕС. Всичко това се случва, защото у нас политическото статукво отказва да реформира прокуратурата, поради което конфискацията в рамките на наказателното производство не работи.“, се казва в становището подписано от Христо Иванов и Атанас Атанасово като съпредседатели на Демократична България.

 

С приетия закон се създава възможност за политически репресии на неудобните лица. Освен това според анализа на демократите променените норми нарушават правото на Европейския съюз,  приет е в нарушение на всички минимални стандарти на принципа за прeдвидимост на законовите норми, присъщ на правовата държава.

 

„Цялата процедура по приемане на този Закон не оставя съмнение за преследваната цел – пълно подчиняване на гражданите и бизнеса на интересите на управляващите. Самият закон се превръща във властови произвол облечен във формално-правен камуфлаж.“, завършва писмото до президента Румен Радев.

 

Припомняме, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров също възрази срещу приемането на промените.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7222 |21.12.2018 Светозар Филипов за Фрог: Соколе „наш”, стига експерименти! . 2| 4718 |18.12.2018 От "Зелен Младост" искат оставките на Иван Гешев и Пламен Георгиев . 1| 5159 |17.12.2018 От БСП искат проверка на врачанската полиция и оставка на шефа на РПУ-Бяла Слатина . 4| 4734 |17.12.2018 Сблъсъци пред КЕВР, искат оставката на Иван Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads