Реклама / Ads
3| 3995 |25.10.2018 НОВИНИ

Демократите протестира срещу ликвидирането на ”Фонда за лечение на деца” и искат оставка на правителството

.
Източник: Демократична България
Управляващите опитват чрез предходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджет на НЗОК за 2019 г. да закрият Фонда като отделна структура. Това се прави без подробни мотиви и оценка за въздействието на такова решение и без всякакъв обществен дебат. Приемането на промени по този начине е потенциално противоконституционен подход.
 

„Демократична България“ излязоха с официалната позиция относно ликвидацията на Фонда за лечение на деца. Ето какво се казва в нея:

 

Протестираме срещу намерението на управляващите тихомълком да ликвидират Център „Фонд за лечение на деца“ в сегашната му форма. Като отделна специализирана структура, заедно със своя Граждански съвет, Фондът е постижение на гражданското общество у нас. През годините той беше фокус на множество сблъсъци, но и на непресекваща надежда за изграждане на модел на индивидуализиран подход при висока степен на прозрачност и участие на всички заинтересовани страни, което да гарантира ефективност, справедливост и хуманност.

 

Днес, управляващите опитват чрез предходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджет на НЗОК за 2019 г. да закрият Фонда като отделна структура. Това се прави без подробни мотиви и оценка за въздействието на такова решение и без всякакъв обществен дебат.  При този подход не се предвиждат никакви законодателни гаранции за осигуряване на непрекъснатост на осъществяваните от ЦФЛД дейности, както и за прозрачност и своевременност на разглежданите процедури.  Неясна е и съдбата на Гражданския съвет, но с висока степен на увереност можем да предположим, че именно неговото премахване е една от основните цели на управляващите. Предвижда се всички важни въпроси да бъдат уредни с бъдещ подзаконов нормативен акт, без никаква яснота относно цялостния модел, който се предлага и без гаранции за обоснованост, прозрачност и обществено участие в неговата разработка.  Това създава още едно ниво на несигурност и непредвидимост при осигуряване на финансирането на лечението на деца.

 

Цялата позиция на "Демократична България" може да видите ТУК.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3568 |23.10.2018 Майка на дете с увреждане: Борим се сами срещу една държава, ще протестираме до оставката на Симеонов . 11| 4680 |22.10.2018 Протестиращи майки: Не приемаме извинения от Валери Симеонов . 1| 4008 |17.10.2018 Пенсионери от цялата страна протестират пред МС . 0| 3974 |10.10.2018 Протестиращите майки разпънаха палатки пред Министерския съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads