Реклама / Ads
31| 11587 |21.11.2020 НОВИНИ

Ден 136! Протестиращи пред НС зоват: Борисов, долу! Стигна се до сблъсъци

.
Стотици вече са пред НС на поредния антиправителствен протест
Протестиращи започнаха да се събират пред сградата на НС с искане оставката на кабинета „Борисов“. Малко след обявения начален час, на площад „Народно събрание“ вече има стотици хора, недоволни от управлението на страната.
 

Малко след 19 часа се стигна до напрежение. Демонстранти се опитаха да пробият кордона от полицаи и да стигнат до сградата на парламента, за да може отец Дионисий от там да прочете молитва. Те бяха изблъскани от полицаите. Напрежението беше овладяно. 

 

С днешното събитие се отбелязва 136-я ден на антиправителствените протести. Събралите се скандират „Оставка“ и „Борисов е позор, оставка и затвор“. Пред сградата на НС има много полиция. Има хора от различни краища на страната-Перник, Пловдив, Враца, Стара Загора и др.

 

20,30 часа:

Протестиращите блокираха Орлов мост, където движението е спряно.

Те решиха следващият всенароден митинг срещу властта да бъде на 14 декември (понеделеник), когато ще се навършват 31 години от големия митинг, на който беше поискана за първи път отмяната на чл. 1 от Конституцията, който гарантираше ръководната роля на БКП.

 

18, 40 часа

Ген. Шивиков:

Скъпи сънародници, нашата управляваща хунта и онези 240 хрантутника се кипрят с портрета на Васил Левски. Но те нямат доблестта да поставят портрета пред себе си, а го закачват отзад, за да не го гледат в очите. Те знаят, че са българоубийци.

Преди 144 г. след Априлската епопея един велик французин от трибуната не френския сенат казва: „Избива се един народ. Знаете ли къде - в Източна Европа“. Избива се българския народ от турците.  В 21 век се избива един народ от своя омразен политически елит, от правителството на Бойко Борисов. България ще я бъде!  Ще оцелеем напук на тези изедници!

 

18, 30 часа:

Росен Миленов:

 

Българи ,всеки ден тук се води епична битка за независимостта на българската държава. Владеят ни нагли и прости мутри като Бойко Борисов. Днес всеки от нас трябва да осъзнае, че ние сме ограбени не само материално, но и духовно. На върха на държавата има не човеци. Затова съм яростен и бесен. Ние не може да сме свидетели на умишлени убийства от онези политици, на които им гласувахме доверие. Те ни взеха всичко. В съдебната власт няма нищо. Ние, за да живеем, трябва да се защитим.  Не виждам друго средство, освен улицата и юмрука. Всички институции работят за мафията. И прокуратурата, и данъчните и полицията. Това трябва да се разпусне. Мафията си има имена-Борисов, Пеевски-онзи Дебелея. Няма я държавата, няма я. Хората умират. Горе главата и мачкайте всички наред.  Никой не е по-голям от българския народ. Никой!

 

18, 25 часа

Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“:

 

Ние от „ИПВ“ сме за съдебна реформа сега. Но не по Борисовски, Цацаровски, Гешевски, Пеевски. А реформа, която да върне прокуратурата на хората, реформа, която да гарантира, че виновните ще отидат в затвора. А тези ., които нямат вина, няма да бъдат притискани. Че няма да се арестува хора за различното им мнение. Каквото и да стане ние казваме прокуратурата. Това е свързващото звено между олигархията и уж публичната власт, която не се намира в тази сграда. Отидоха си на мястото-в Партийния дом. Едноличната власт на Бойко Борисов, която се гарантира от каскета и охранява тези, които крадат безнаказано и три мандата на един  и същ премиер. Тази прокуратурата уреждаше парите и далаверите на властта. Този, който взе парите, той назначава главните прокурори. А зад него стои един Сарай –човекът милионер, конструкторът на всяка власт-Ахмед Доган.

 

Започнаха като в 19 век да умират хора в линейки и на стълбите на болницата. Защото властта не направи нищо, за да подготви системата на здравеопазването за това, което предстои. Това не предумишлено престъпление. Прокуратурата не разследва престъпното бездействие на най-олигархичната власт в българската история. Свободни хора, не се отказвайте, не се прибирайте вкъщи.  Ще дойде време да се търси отговорност. Правосъдието няма цвят, корупцията няма цвят, смъртта няма цвят. Без промяна в правосъдието не правим нищо. Както казва Моника Маковей: Изчистете правосъдието и то ще изчисти всичко останало.

 

Много хора са на протеста, въпреки лошото време
.

 

18, 00 часа:

Ренета Инджова взе думата:

Този знак, пред стълбите на нашата умряла република е същият знак, който трима души пред стълбите на болницата дадоха знак на целия свят. Не съм чакала този момент, по-добре да ме нямаше. Днес ви поздравявам за смелостта, за разума, за достойнството. Ние ще победим, защото се борим срещу една власт, която има поддръжници, единствено в тази сграда. В нея няма опозиция, всички са в колапс. Нека дипломатическите представителства покажат истинското лице на властта и нейните чекмеджета. Ние показахме на смета лицемерието на властта.

 

17, 55 часа:

Официално бе сложен венец на 44-то умряло НС. Малко преди това жена каза: Искаме тотална промяна на модела на управление. През тези 136 дни бях толкова вдъхновена, че имах силите да преобърна света. Къде са сега нашите сънародници. Било ми е тъжно, после пак съм продължавала. Заради такива като вас, което са лъвове в сърцата си, си струва да се живее. 

 

Протестиращи поднасят венец пред НС
.

 

17, 45 часа:

Отец Дионисий взе първи думата:

Горди българи, честит да е днешният празник на християнското семейство и християнската младеж.

Според „Репортери без граници“ страната ни е 111-то място, а според действителността, е на онова, което е след последното. Българската журналистика не се бори срещу това да е на последно място, особено в лицето на трите големи телевизии. От мен шапка долу към всички българи, които сте на площад „Народно събрание“. Поклон.

136 дни си станахме едно семейство. Всички ние  туптим с едно сърце. Силата на един протест е или в числеността, или в неговото постоянство. Преди три дни на стълбите на пловдивската болница издъхна българската държава.  Бойко Борисов е българоубиец. Долу! Правителството му, имащо за социален министър адаш на сатаната, защото Деница, означава Сатана, долу!

Българите вече не живеят в България. Имаме правото на тази престъпна власт да кажем: Долу, веднага и оставка днес!

 

17,35 часа:

Протестът беше официално открит с химна на страната.  Водещ припочни, че протестът  се провежда по мотото: „Единни ще победин“. 

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 6735 |21.11.2020 Протестиращи срещу управлението на Борисов се вдигат отново на мащабен протест . 26| 7170 |20.11.2020 Весела Чернева: Спряхме разширяването на ЕС и предизвикахме разочарование на международната сцена . 8| 5621 |20.11.2020 Петима уволнени и двама с предупреждение заради смъртта на пациенти в Пловдив . 2| 4112 |20.11.2020 Коледен базар в условията на COVID-19: Без маси за консумация и с предпазни маски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads