Реклама / Ads
21| 6494 |15.10.2020 НОВИНИ

Ден 99: Студентите се включват в гражданските протести ден преди Великото народно въстание V /видео на живо/

.
Източник: БГНЕС
Ден преди Великото народно въстание V към гражданското недоволство се присъединяват и студенти. Исканията остават непроменени - оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на цялото правителство, оставка на главния прокурор Иван Гешев.
 

Хронологията на днешния ден следим на живо.

 

 

21:00

След химна протестиращите се отправиха на традиционното си шествие до "Орлов мост".

 

20:30

От трибуната на властта студенти обявиха подкрепата си за протестите.

"Дори и утре да не постигнем оставка, трябва да продължим", с тези думи млад мъж – студент, се обърна към протестиращите. Студентът заяви, че хора без никакви морални ценности не могат да продължават да управляват.

 

"Тръгнат ли студентите с мутрите е свършено", заяви от своя страна проф. Велислав Минеков. Припомняме, че тази сутрин студенти от Алма Матер и други университети се присъединиха към протестите.

 

Ораторите от Отровното трио коментираха събитията от днешния ден - изказванията на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и Иван Гешев в парламента и посещението на Бойко Борисв в Брюксел. 

 

Не бе подминат и пороя от коментари в социалните мрежи на обявлението на Караянчева, че и идвало да се хвърли от някоя скала в Родопите.

 

Организаторите обявиха, че утре ще има "неприятна изненада" за управляващите. Арман Бабикян обаче не уточни каква. Допълни, че протестите няма да спрат и след "стоте дни вот на недоверие". 

 

"На този площад се кове правото, справедливостта, демокрацията, свободата на словото. На този площад са нашите мечти за държавата, в която искаме да живее. Повече не пребиваваме, а живеем и искаме всички да живеем", заяви от трибуната на протеста Арман Бабикян


Бабикян каза още, че нищо в страната не се е променило от студентските протести преди 30 години, в които и той е участвал. На трибуната днес говориха и част от участниците в студентските протести тази сутрин пред ректората на Софийския университет. Те призоваха своите колеги да се включат в протестите срещу правителството. "Утре ще се пише историята", казаха от трибуната оратори. 

 

19.55 ч.

Днес се очаква да станат ясни подробности за националния протест, който ще се проведе в петък. Той е обявен като Велико народно въстание. Това е петата поредна демонстрация от избухването на гражданското недоволство през юли.

Движението по булевард „Цар Освободител“ е блокирано, по булевард „Дондуков“ се осъществява нормално.

 

19.25 ч.

Започват да се събират хора в района на "Триъгълника на властта".

 

Протестите продължават и на фона на обърнатият към страната ни поглед от страна на редица държави от  Европа и целия ЕС. Само преди седмица  Европейският парламент гласува седмица критична резолюция, която очерта основните проблеми пред страната ни относно борбата с корупцията, безконтролността на главния прокурор, неосъществените съдебни реформи и липсата на свобода на словото.

 

Утре стават 100 дни от както огромното гражданско  недоволство избухна. Една от причините бе, че прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за обиски и за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акция на съпредседателя на "Демократична България"  Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг на плажа на лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10993 |14.10.2020 Студентите от СУ излизат на протест с искане на оставките на Борисов и Гешев . 0| 4218 |04.10.2020 Още две гимназии се включват в дуалната форма на обучение като партньори на ЧЕЗ . 13| 5807 |16.08.2020 Медицински сестри се включват в протестите с палатки пред здравното министерство . 11| 5124 |29.04.2020 Захариева: Студентите да охладят ентусиазма си за бригадите в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads