Реклама / Ads
7| 5094 |01.11.2007 НОВИНИ

В Деня на будителите Вълчев обяви, че е стигнат тавана за учителите

.
С предложеното споразумение към учителите от страна на правителството се стигнало до тавана на бюджетната макрорамка. По време на преговорите имало усещането, че се разговаря с легитимен екип, а впоследствие се оказало, че не е така.
 

Това каза по БНТ Даниел Вълчев, министър на образованието и науката, който обеща много анализи на този най-голям социален конфликт в новата история на България. Вълчев обяви, че още в началото правителството е предложило да се направи анализ къде се намират заплатите на учителите в йерархията на останалите заплати от публичния сектор, но никой не е поел такъв разговор. Правителството трябва да следи политиката по доходите в страната и дисбаланс в този тип политика не може да има. Постигнатото споразумение е отразявало очакванията на стачкуващите и възможностите на бюджета. Вълчев подчерта, че 100 % увеличение не може да има в условия извън хиперинфлация. Здравеопазването и образованието са единствените сфери, които имат най-голямо увеличение в бюджета за следващата година като абсолютна стойност.

Същевременно в Деня на народните будители празникът ще стане своеобразно продължение на простестите в сферата на образованието и науката. В София ще бъде отслужен водосвет в памет на Народните будители и молебен за спасението на българското образование от 15.30 часа в църквата "Св. Седмочисленици".

img_9312.jpg
снимки Вяра Йовева

Национален митинг-шествие на работещите в системата на висшето образование и науката ще са състои във връзка с Деня на будителите. Шествието ще премине под надслова “С духа и силата на българските будители да съхраним образованието и науката за бъдещето на Република България” и цели да припомни искането за повишаване на субсидиите за висшите училища и Българската академия на науките. От 16 до 16.30 часа ще има шествие от църквата "Св. Седмочисленици" - ул. "Граф Игнатиев" - ул. "Раковски" - ул. "Иван Вазов". От 16.30 часа ще се проведе традиционен митинг пред Народния театър. В Благоевград в 16 часа започва шествие, което ще прерасне в митинг пред паметника на народните будители. В Плевен в 16.30 часа започва митинг под наслов "Достойно продължаваме". В Перник в 10 часа започва шествие от Синдикалния дом. Във Варна от 12 часа започва митинг, с маршрут от Катедрален храм - пл. "Независимост" - Алеята на Възрожденците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5036 |12.10.2007 10 процента за учителите от 1 октомври дава Вълчев . 2| 5116 |08.10.2007 Синдикатите искат оставките на Орешарски и Вълчев, ДСБ настоява Станишев да води преговорите . 2| 4655 |05.10.2007 Вълчев с конкретна оферта към учителите, но от 2008 г . 4| 5326 |30.09.2007 На развален телефон си играят Такева и Вълчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads