Реклама / Ads
4| 4002 |06.09.2020 НОВИНИ

Денят на Съединението: Чествания има в цялата страна

.
Източник: БГНЕС
Тържества в цялата страна ще има през днешния ден. На 6 септември България отбелязва присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Ето и част от програмата/
 

За 12.00 ч. е обявено началото на честванията в столицата. Очаква се пред сградата на Президентството да се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Ще бъдат поднесени и венци пред Мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг.

 

В 9.30 поднасяне на венци и цветя ще има и в Стара Загора пред Паметника на „Защитниците на Стара Загора“ в Парк „Пети октомври“.

 

В 10 ч. в гр. Сандански военнослужещи от състава на Бригадното командване ще участват в ритуала по полагане на венци и цветя на централния площад.

 

В 10 ч. ще има и молебен в Пловдив. Ще има поклонение пред паметника на Захари Стоянов и Рачо Петров. В 20.30 ч. в града ще бъде кулминацията на честванията и ще има тържествена заря. Тя ще бъде на пл. “Съединение” и в нея ще участват представителни блокове от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Съвместното командване на специалните операции, както и Представителният духов оркестър на ВВС.

 

Военнослужещи от военно формирование 24 490 в Асеновград ще отдадат воински почести пред паметните плочи на Пере Тошев в града (в 10.00 ч.), пред паметната плоча на Конушенската чета в с. Конуш (в 12.00 ч.) и пред паметника на поп Ангел Чолаков в с. Новаково (в 13.30 ч.)

 

В Ямбол в 10.30 ч. ще се проведе ритуал по издигане на националното знаме в града. Ще бъде извършено и шествие до Паметника на героите, загинали за националното освобождение.

 

В Сливен годишнината ще бъде отбелязана от военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци на едноименния площад в града. Ритуалът ще започне в 11.00 часа.

 

Денят на Съединението ще бъде тържествено отбелязан и в гр. Хасково с участието на военнослужещи от Сухопътните войски. Представителни части от военно формирование 52 740 от състава на 2-ра механизирана бригада в 11.00 ч. ще поднесат венци и цветя пред паметника на Незнайния воин на площад „Свобода”.

 

В гр. Ловеч военнослужещи от военно формирование 22 160 ще отбележат Деня на Съединението с тържествено издигане на националния флаг пред сградата на общината. Ритуалът ще започне в 11.00 часа.

 

В гр. Бургас в 10.30 ч. представителни части от Военноморските сили ще участват във военния ритуал по издигане на националното знаме на Република България на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на общината. В 11.00 ч. военнослужещите ще поднесат венци и цветя пред паметника на „24–ти Черноморски полк” пред Военния клуб в града в знак на признателност към загиналите за национално освобождение и обединение.

 

В гр. Варна в 10.30 ч. представителни части от Военноморските сили ще поднесат венци пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на площад „Независимост“.

 

В гр. Русе военнослужещи от военно формирование 32 420 ще участват в честването на празника, което ще се състои от 11.30 ч. на площад „Александър Батенберг“ пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война.

 

В с. Шуменци, община Тутракан, в 11.00 ч. военнослужещи от ВМС ще отдадат воински почести с поднасяне на венци и цветя пред Мемориала „Военно гробище – 1916 година“ и ще участват в националния събор-възпоменание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8055 |01.09.2020 Николай Хаджигенов призова: Утре е денят в който ще променим всичко! Елате облечени в бяло . 16| 9587 |31.08.2020 Соня Момчилова пред Фрог: Защо 2 септември е денят Y . 21| 9756 |12.08.2020 Георги Георгиев: Дойде денят! . 0| 4764 |09.08.2020 Денят започва със слънце, но завършва с облаци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads