Реклама / Ads
9| 6808 |05.02.2014 НОВИНИ

Деница Караджова: Листата на БСП за изборите ще е готова до дни

.
Трябва да има консенсус по представените на КСНС приоритети, защото темите са национални и засягат развитието на България през следващите 7 години, заяви Деница Караджова, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.
 

 

„Този договор е изработен от три поредни правителства. Той гарантира приемственост, която е заложена от целите на програмата - Европа 2020 и от целите, заложени в националната програма -  България 2020. Би било добре и за в бъдеще по тези теми да се постига консенсус, а не да се използва за партийни противоборства”, продължи Караджова.

 

Според депутата договорът за партньорство е само рамката и след този договор или паралелно с него върви и подготовката на оперативните програми. „Две от тези програми, касаят развитието на инфраструктурата – „Региони в растеж” и ОП „Транспорт”. Така че е естествено депутатът от съответния регион да отдава приоритет на проектите, които засягат неговия избирателен район, примерно за мен като депутат от София приоритет е изграждането на третия метродиаметър”, поясни Караджова.

 

Тя посочи, че все пак ресурсът на програмите е ограничен и трябва да се определят приоритетите и допълни, че правителството обмисля да вдигне процентното участие на националното съфинансиране на около 50%. „Но това е въпрос на анализ и калкулации от страна на правителството и Министерство на финансите”, обясни Караджова.

 

Народният представител поясни, че договорът за партньорство е на етап публично обсъждане и до края на февруари обсъжданията трябва да приключат, а през март договорът ще  бъде изпратен за одобрение в Европейската комисия. Тя отбеляза, че правителство на своя отговорност може да отвори мерките и да финансира с национални средства проектите, които са готови и вече след одобрение от Брюксел да започнат разплащанията. „Така че не споделям опасенията за нулева година”, посочи Деница Караджова. „Разяснителна кампания съпътства всяка една от оперативните програми и е важна за хората. Бенефициентите и обществеността трябва да знаят за какво ще бъдат изразходвани тези средства, за какви инфраструктурни проекти  и как ще бъдат подпомогнати отделните градове и региони. Важно е да се знае тези милиарди евро европейска солидарност къде ще бъдат насочени”, посочи тя.

 

На въпрос за листата за евроизборите Караджова заяви, че не знае дали попада в нея. „Аз съм номинирана и благодаря за това на партийните организации”, добави народният представител. Тя продължи, че на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП се е преценило, че е необходимо още време да се обобщят всички номинации, предложени от конференциите в страната. Според нея листата на БСП за изборите ще бъде оповестена в края на февруари.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 14628 |02.02.2014 Деница Гаджева:В Европа узаконяват ненормалното . 7| 5054 |01.02.2014 Столичната БСП избра Станишев за водач на евролистата . 42| 5541 |05.01.2014 Кристалина Георгиева води листата на ГЕРБ за евровота? . 38| 6590 |03.01.2014 Валери Симеонов: Волен и Деница се развяваха по хотели за 40 000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads