Реклама / Ads
6| 5719 |23.01.2014 НОВИНИ

"Депресиращо четиво" - коментарът на "Икономист" за доклада ни

.
"Депресиращо четиво" - под това заглавие списание "Икономист" коментира оповестените вчера доклади на ЕК за България и Румъния, като заимства израза от коментара на британския посланик в София Джонатан Алън.
 

Когато България и Румъния станаха членове на ЕС през 2007 г., Европейската комисия наложи едно безпрецедентно условие, обичайно запазено за страни нечленки на ЕС, желаещи да се присъединят: временен мониторинг на реформите в двете балкански страни, за които мнозина смятаха, че не са готови да влязат в блока.

Седем години по-късно, механизмът за сътрудничество и проверка продължава да действа, а ЕК не показва признаци, че скоро ще го прекрати, пише списанието.

В поредния си доклад в рамките на механизма, представен в сряда, Брюксел продължи да мъмри България и Румъния за слабости в областта на законодателството, съдебната реформа и борбата срещу корупцията.
Но двата доклада разказват две различни истории за напредъка, постигнат в тези области.

В България "общият напредък все още не е достатъчен и е крехък". Румъния, от друга страна, е предприела "някои значителни мерки ...(показващи) реален ангажимент за реформи", отбелязва "Икономист", предава БТА.

В доклада, който британският посланик в България Джонатан Алън нарече в Туитър "депресиращо четиво", Комисията възприе видимо по-рязък тон към България, пише "Икономист". България не успя да реформира тромавата и неефективна правосъдна система и да се бори едновременно с корупцията и организираната престъпност.

По-обезпокоителното обаче според Комисията е, че трите различни правителства, които се смениха откакто е бил публикуван предишният доклад през 2012 г., не можаха да изградят съгласие за това как да продължат реформите, посочва списанието.

В статията се цитират някои критични заключения в доклада относно реформите в правосъдната система и се отбелязва, че Комисията споменава някои скромни подобрения при определянето на висшите магистрати и преразпределянето на натовареността.

Но както посланик Алън резюмира доклада в "Туитър", това са "няколко малки стъпки напред и някои големи стъпки назад", отбелязва "Икономист".

Румъния, от друга страна, е извършила "необходимите и дългоочаквани законодателни промени", и е подобрила сътрудничеството между съдебните институции и министерството на правосъдието, според доклада на ЕК.

Списанието цитира говорителя на ЕК Марк Грей, според когото все още остават безпокойства за независимостта на правосъдието, а редица примери илюстрират нерешителността за приемане на мерки в областта на прозрачността и борбата срещу корупцията.

В доклада си от 2012 г. Комисията беше по-снизходителна към България,
като ѝ даде 18 месеца до следващия доклад, а Румъния беше оценена още веднъж в периода между двата доклада, отбелязва "Икономист".

Сега нещата изглежда са се обърнали, добавя списанието в заключение, като цитира Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията в София: В сравнение с Румъния, България беше по-напред и се смяташе, че това ще е последният доклад. Сега с този доклад, най-критичния от седем години, сме се върнали там, откъдето започнахме.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 5166 |23.01.2014 Плевнелиев свиква КСНС на 4 февруари . 8| 5474 |23.01.2014 Миков към Мъркич: Пътят към ЕС е трънлив, но си струва . 112| 5637 |23.01.2014 Бареков: Плащам си сам дори бензина . 4| 5472 |23.01.2014 Мехмед Дикме: Парите за тютюн отиват при държачи на кухи квоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads