Реклама / Ads
3| 5253 |04.11.2014 НОВИНИ

Депутат от ДПС в конфликт на интереси, искат му имунитета

.
Ахмед Ахмед
Комисията за конфликт на интереси уличи депутат от ДПС в конфликт на интереси. Решението обаче касае дейността на Ахмед Ахмедов като кмет на община Цар Калоян. По същия казус е имало и прокурорска преписка за длъжностно престъпление, която след избирането на Ахмедов за народен представител е изпратена в Софийска градска прокуратура. Ако държавното обвинение установи наличие и на престъпление, на Ахмедов ще бъде поискан имунитетът.
 

Сигналът за конфликт на интереси е подаден от общински съветници в Цар Калоян, съобщава "Дарик". Те твърдели, че Ахмедов е внесъл в Общинския съвет за одобрение предложение за промяна на предназначението на имот, собственост на неговата майка. Теренът бил земеделска земя, жената искала да я превърне в имот за обществено обслужване при определяне на параметри за застрояване, комуникации и други. Пред комисията Ахмедов обяснил, че има заместници и е имало възможност друг да внесе предложението, но това щяло да означава, че той се крие зад някого.

 

В становището си Комисията установява, че Законът за установяване на конфликт на интереси е нарушен в частта си, че лица, заемащи публична длъжност, не могат да участват в подготовката на актове в частен интерес, в случая на свързано лице. Членовете на комисията обясняват, че облага не е налице, тъй като действието на решението е спряно, но облагата съществува като възможност, най-малкото, ако имотът бъде препродаден след промяната на предназначението на по-висока цена. От решението на комисията става ясно, че предварителната процедура е протекла светкавично - майката на Ахмедов подала заявление за допускане за изработване на устройствен план на поземления имот на 4 юни тази година, в същия ден главният архитект на община Цар Калоян дал положително становище и пак тогава кметът внесъл докладната в местния парламент, който пък заседавал на 10 юни. По същия казус е имало и прокурорска проверка, завършила непосредствено след парламентарните избори, в които Ахмедов бе водач на листата на ДПС, то е било за длъжностно престъпление, уточни говорителят на Окръжна прокуратура-Разград Милена Пенчикова. Като депутат Ахмедов е с имунитет, затова преписката е изпратена в Софийска градска прокуратура, която да прецени дали да предложи на главния прокурор да иска имунитета на бившия кмет на Цар Калоян. Срещу него имало и досъдебно производство, свързано също с кметската му дейност, допълни тя. То също ще чака становище на столичните прокурори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 8705 |03.11.2014 Проф. Константинов: Депутатите са заборчляли, ще има правителство . 27| 7697 |01.11.2014 Велизар Енчев аут от ефира на СКАТ, остава депутат . 1| 4928 |31.10.2014 Депутатите приеха доклада за КТБ . 15| 5436 |31.10.2014 Бареков: Ако имах като Бойко 84 депутати, щях да пробвам да съм премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads