Реклама / Ads
7| 4991 |13.01.2011 НОВИНИ

Депутат получава „Верту”, олеква с 800 лв. месечно

.
Докладват за армагани над стотачка и воаяжи в чужбина.
 

Заплатите на депутати, които се правят на ощипани и не декларират, че са получили подаръци на стойност над 100 лв
., ще се стопяват с до 35%, равняващи се понастоящем на близо 800 лв. Драстичната мярка е залегнала в прясно изготвен от парламентаристи от ГЕРБ проект на закон за етично поведение на народния представител, с който се сдоби „Монитор”. Текстовете в него са разписани по заръка на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, на чието бюро отлежават в момента. В края на миналата година тя взе присърце идеята да се изготвят дисциплиниращи норми, които да направят по-прозрачни действията на законотворците. Парламентарната шефка се ангажира с приемането на такива текстове след скандала с депутатите, които в работно време се втурнаха да получават телефони „Верту” за по 6 бона.

Попадналите в журналистическия капан тогава избраници не стига, че не получиха обещаните им телефони, но и представителите от ГЕРБ бяха порязани с половин заплата заради прегрешението им. С част от парите по-късно беше организирано коледно тържество за деца, лишени от родителски грижи във правителствената ВИП зала на софийското летище. Етичните правила в проектозакона, върху който най-усърдно е работила шефката на комисията по европейските въпроси в НС Моника Панайотова, са заимствани от депутатски норми за поведение, които вече са приложени в държави, като Великобритания, Полша, Холандия, Малта, Канада и САЩ. Част от текстовете са заимствани и от кодекса за поведение на еврокомисарите. Според тях депутатите, освен че ще трябва да декларират всеки армаган за над 100 лв., с изключение на протоколните подаръци, но ще са длъжни да отчитат пред комисията за борба с корупцията и парламентарна етика в НС и всяко пътуване в чужбина, което не са платили изцяло от джоба си или не е покрито от бюджета на най-висшата институция в държавата.

Депутатите няма да могат да премълчават дори за екскурзиите зад граница на техните роднини и на половинките им, с които съжителстват. Тези воаяжи също ще се докладват стриктно пред етичната парламентарна комисия. Депутатите, които не са си направили труда да декларират придобивките и екскурзиите си или пък не се държат пристойно за поста, който заемат, ще бъдат санкционирани при първо провинение в най-добрия случай с порицание или с отстраняване от едно до три заседания, за които няма да получават съответната надница. За законодателите, които не се разкайват за постъпката си и продължават да трупат черни точки в досието си, обаче няма да има милост. Те ще трябва да се простят с участието си в парламентарни делегации и дори да освободят мястото си в дадена комисия, което им носи допълнителен бонус към основното възнаграждение, предвижда още проектът за етичния депутатски закон. Според парламентарния устав редовите членове получават 15% върху заплатата си за участието в определена комисия, зам.-шефовете на такава – 25%, а председателите цели - 35 на сто отгоре. Така, след като основната депутатска заплата беше закована на нивото от декември 2009 г. с таван от около 2200 лв., в случай че депутат бъде лишен от шефско място в комисия заради лошо поведение, ще загуби близо 800 лв. от месечните си доходи. Ако съгрешилият не заема ръководно място в комисията, пък ще трябва да прежали 330 лв., които ежемесечно са влизали в джоба му.

Имената на съгрешилите в срамен списък на сайта на НС


Финансовите загуби, които ще последват след изгонването им от дадена комисия, съвсем не са единственото наказание, което ще трябва да преглътнат сгафилите депутати. Имената на съгрешилите ще лъсват в публичен регистър, който ще бъде публикуван на интернет страницата на Народното събрание.

Според бъдещия етичен закон народните избраници трябва да се държат възпитано с всички граждани независимо от политическата им пристрастност и изразено от тях мнение. Проявата на дискриминационно отношение от тяхна страна е тотално забранена. Финансовата зависимост при действията им е категорично недопустима, както и извличането на облаги чрез поста, който заемат, пише още в проектозакона. Чрез него се спуска и забрана народните избраници да огласяват класифицирана информация или пикантерии около частния живот на колегите си. Според работилите върху текстовете депутати бъдещият нормативен акт ще обезсмисли приемането на закон за лобизма, от какъвто страната ни и без това не изпитвала остра нужда, поради липсата на традиции в тази дейност. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6411 |07.01.2011 Уволненият Странджев: Знам кои са разработваните депутати и министри . 4| 5297 |06.01.2011 Депутати от ГЕРБ на съд, скрили бизнеса си . 33| 7395 |03.01.2011 Почерпен соцдепутат седна зад волана навръх Нова година . 10| 7452 |31.12.2010 Депутатът Димитър Аврамов на съд?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads