Реклама / Ads
4| 6707 |23.10.2007 НОВИНИ

Депутат заплашвал Д. Тадаръков да го "унищожи"

.
Близкият до ДПС шеф на ДФ "Земеделие" Димитър Тадаръков обвини депутатът от БСП Георги Юруков, че го е заплашвал с "унищожение", ако шефът на фонда уволни негов близък, хванат в измама.
 

 

 

Изпълнителният директор на ДФ “Земеделие” Димитър Тадаръков обяви, че е бил заплашван от депутат от Коалиция за България. Това станало през месец август, когато по думите на Тадаръков хванал пет души от програма САПАРД в измама. Той е поискал в рамките на два часа да му представят документи и писмени обяснения. "Тогава имах две алтернативи – да ги уволня и да провалим САПАРД или да приключим с програмата и сега да търсим решение", поясни Тадаръков на нарочна пресконференция. Тогава му се е обадил “депутат от БСП, агент”. Жокерът, който даде шефът на фонд "Земеделие" на журналистите бе, че народният представител е и член на земеделската комисия в парламента. По телефона депутатът казал на Тадаръков, че ако уволни негов роднина, че бъде “унищожен” – но не физически, а професионално. “Аз издържах това напрежение, приключих успешно програма САПАРД в полза на България и не се страхувам от нищо”, каза Тадаръков. 

Освен измамите на въпросните висши служители на фонда, Тадаръков разкрил 77 нередности с бенефициенти по САПАРД. Това е под 2 процента от общата субсидия, което е по-малко от риск-анализа на световните и европейските финансови институции, посочи той. Става въпрос за измами за 28 млн. лв., от които 7.5 млн.лв. по 30 проекта са върнати на фонда. По другите 47 проекта са заведени дела за възстановяване на сумите, работи се и по още случаи на измами, каза шефът на фонда.

gergi_urukov.pngПо-късно в парламента нароченият депутат бе "разконспириран" от журналистите. В кулоарите на парламента депутатът от Коалиция за България Георги Юруков категорично отрече всякакви заплахи към Димитър Тадаръков. "Не съм заплашвал никой, не мога да обясня изказването му. Възможно е той да се е поддал на “внушения”, заяви Юруков. Той посочи още, че между него и Тадаръков е бил проведен разговор на 15 август тази година по повод работата на Държавен фонд “Земеделие”, свързана с конкретни ангажименти на отделни депутати за развитие на съответните райони. “Още утре ще намеря начин да се срещна с Тадаръкав”, заяви депутатът и коментира, че никога не би си позволил да заплашва някого, при това в телефонен разговор. Двамата с Тадаръков се познавали от 15 години. Юруков посочи, че има приятели и близки, които работят в ДФ “Земеделие”, но те били заплашвани с уволнение от изпълнителния директор на фонда.

Димитър Тадаръков бе посочен от ДПС за шеф на фонд “Земеделие”, който години наред остава под контрола на ДПС. БСП прие назначението с огромна неохота, като отстъпиха пред Доган след като взеха под свой контрол  управлението на горите, което се отдели в самостоятелна агенция. Предишният директор на ДФ "Земеделие" Асен Друмев, също приближен на ДПС, бе отстранен от съда преди няколко месеца заради заведено дело.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8458 |18.10.2007 Людмил Стойков излезе от „Съюз за Перник" заради клевети на жълта депутатка . 0| 8080 |28.09.2007 Анелия Мингова напуска парламента, Андрей Баташов става депутат . 0| 4743 |12.09.2007 Депутатите се върнаха на работа без ентусиазъм . 5| 5279 |11.09.2007 МВР твърди, че евродепутат е псувал полицаи, той отрича

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads