Реклама / Ads
2| 4361 |25.04.2019 НОВИНИ

Депутатът Г. Михайлов: Превърнаха здравеопазването в супермаркет

.
Георги Михайлов Източник: БГНЕС
”Не може в 21 век, в държава член на ЕС, хората, страдащи от онкологични заболявания, да не могат да разчитат на основни консумативи за необходимите им изследвания. Не може в 21 век, един основен консуматив за диагностика да отсъства в рамките на 3 месеца”. Това заяви народният представител проф. Георги Михайлов пред Bulgaria onAir.
 

Той коментира, че всички приказки за икономическа ефективност отиват в канавката, защото разликата в цената на консумативите е огромна. "Това, до което ни докараха, е толкова неприятно, че никакви обещания, че ще се търси друга фирма- вносител, няма как дори да се дискутират. Как се случи така, че само една фирма да е вносител на стратегически консуматив? Това говори за липса на всякаква визия", коментира още Михайлов. Народният представител обясни, че изследванията са скъпи и ще бъдат изразходвани много повече средства от преди.

 

Георги Михайлов коментира и продължаващите протести на медици в цялата страна, като заяви, че те са неглижирани с години. Народният представител заяви още, че докато заплатите на лекарите продължават да бъдат ниски, те ще продължат да напускат България. "Лекарите не търсят политическа подкрепа, а протестират спонтанно, тъй като искат да останат в страната си и не искат да бъдат емигранти. Те не говорят за заплащане, а за промяна на модела в здравеопазването, който ги е поставил в тази унизителна ситуация", каза още Михайлов. Той коментира, че този модел е извадил пациента в периферията на системата, той е превърнал здравеопазването в супермаркет.


"Няма генерална визия за развитие. Специалистите са заринати от бумащина, която не им позволява да обърнат внимание на пациентите си. Има порочно финансиране, което обогатява определени кръгове и поставя цялата система и гражданите на изпитание. Здравеопазването е под всякаква критика. Затова и младите специалисти бягат навън. Можем да задържим лекарите със сериозно заплащане и добри условия", сподели още Георги Михайлов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 12103 |05.04.2019 Д-р Н. Михайлов: Когато ГЕРБ е в опасна фаза, паниката нараства . 1| 3814 |27.03.2019 Проф. Михайлов: С това НС проблемите в здравеопазването не се решават . 2| 4114 |28.02.2019 Проф. Михайлов: У нас не достигат над 30 000 медицински сестри . 2| 4374 |15.02.2019 Д-р Н. Михайлов: Най-добре е шамарите да не играят във възпитанието на детето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads