Реклама / Ads
4| 5291 |06.01.2011 НОВИНИ

Депутати от ГЕРБ на съд, скрили бизнеса си

.
Стоян Гюзелев
Депутатите от ГЕРБ Стоян Гюзелев от Бургас и Димитър Аврамов от Монтана се изправят пред съда на 10 януари, за да отговарят за конфликт на интереси.
 

За тогава е насрочено първото дело във Върховния административен съд, пише 24 часа. Двамата народни представители са автори на поправката в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, която задължава собствениците на ниви да ги отдават за ползване първо на арендаторите.

С гласовете на Синята коалиция и "Атака" през октомври Гюзелев и Аврамов бяха обвинени от парламентарната комисия за борба с корупцията. Те не са декларирали, че са били в управлението на дружества обработвали земи, твърдят от комисията. Ако това се докаже, ги грози глоба от 10 000 лв. В декларацията си до Сметната палата през 2010 г. бургаският депутат Стоян Гюзелев не е посочил промяната в дела на съсобственост в "Сортови семена-Бургас" ООД. Той обаче отрича при гласуването на промените в закона да е бил в конфликт на интереси. Справка в Търговския регистър показва, че на негово място, след като стана депутат, за управител на "Сортови семена - Бургас" е назначена Радостина Димова. Именно чрез това дружество преди парламента депутатът стопанисваше стотици декари земя в Бургаско.

"Не мога да се откажа от миналото си, а и не виждам защо", разсъждава Гюзелев. Той е категоричен, че предложената от него поправка в Закона за ползване на земеделски земи даже е в услуга на собствениците. Депутатът Димитър Аврамов пък е съдружник в "Гала инвест холдинг"АД, известна като фирма за продажба на търговски предприятия, търговия с птиче месо, фуражно зърно и компоненти. Дружеството обаче е лицензиран търговец на зърно и е регистрирано като земеделски производител, показва справка в ДАКСИ. Това означава че Димитър Аврамов е потенциален арендатор, смятат юристи.

Стоян Гюзелев: Това разбирам, това правя

"Ще защитавам в съда, че човек се занимава с това, което разбира. Ако бях лекар, нямаше да участвам в земеделската комисия. Човек има минало, а моето е свързано със земеделие".

Димитър Аврамов: Всичко съм описал


”Декларирал съм всичко. Няма абсолютно никакъв проблем. Може да проверите на сайта на Сметната палата. В крайна сметка съдът ще реши.” (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4920 |14.12.2010 Депутати работят ударно по Коледа . 25| 5794 |08.12.2010 Нунев: Депутатите са лакоми и с високо мнение за себе си . 23| 4939 |02.12.2010 Депутати на юруш в телефонна клопка . 5| 7017 |30.11.2010 Депутатите нищят "рефракцията и оптометрията"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads