Реклама / Ads
1| 4178 |17.03.2011 НОВИНИ

Депутати казаха „Да” на нов заем за БДЖ

.
снимка: Булфото
Заем от 140 милиона лева от Българската банка за развитие бе разрешен от народните представители за „Холдинг Български държавни железници”.
 

Средствата ще бъдат депозирани в банката от Министерството на финансите и ще послужат като гаранция за вземането на друг заем от Световната банка в размер на 400 милиона лева.

С парите от дружеството ще плащат просрочени кредити от 2009 и 2010 година. Ще покриват и други задължения, които са с 20-годишна давност напред във времето.Левият юрист Любен Корнезов открито призна, че ще гласува срещу решението, защото парламентът се превръща в счетоводител. Корнезов оспори начина, по който се намесва парламентът.

Според него финансовата операция може да мине само с одобрението на Министерския съвет.

„Това е една финансова операция, бе колеги. Нищо повече! Всички финансови операции с бюджета ли ще ги отпускаме със закони?”, възпротиви се Корнезов. И призова мнозинството да не гласува този проект. „Да не превръщаме парламента в един пешкир, в който утре всеки може да се избърше и да каже: „Да, ама парламентът го одобри!”

Колегите му от левицата поискаха повече яснота за заема, който управляващите се готвят да вземат от Световната банка. Янаки Стоилов прояви интерес срещу какви условия международната финансова институция ще отпусне парите на БДЖ.
„Може ли някой отговорно да каже, че сключването на заем със Световната банка ще изисква задължително съкращения в държавните железници?”, попита Стоилов.

„Виждате ли друг начин в създадената ситуация в БДЖ? Дружеството е доведено до фалит, банките има опасност да го обявят в несъстоятелност”, репликира Станислав Иванов от ГЕРБ. Депутатът обясни, че единствената възможност холдингът да бъде оздравен е със заем.

„За това първо правим план и после теглим кредита. А не обратното. Тези съкращения не са съкращения, те са една оптимизация на дружеството”, допълни депутатът от ГЕРБ.

Бившият транспортен министър в тройната коалиция Петър Мутафчиев репликира управляващите, че задълженията не са наследени от предишната власт. При тези думи неговият наследник в правителството на ГЕРБ Александър Цветков взе думата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5316 |16.03.2011 Депутати влязоха в жесток спор за съдебната система . 1| 6075 |12.03.2011 Собственик на магазини: Сиромашия; отказаха се и от алкохола . 16| 4972 |04.03.2011 Депутати ходили пет пъти до Луната . 14| 4843 |03.03.2011 14 милиона за нова зала на депутатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads