Реклама / Ads
5| 5567 |30.03.2010 НОВИНИ

Депутати кръстосват шпаги заради изборната система

.
Широка обществена дискусия за изборното законодателство се проведе в Народното събрание. В обсега на дебата бяха въпросите за изборната система, гласуването в чужбина и необходимостта от постоянна изборна администрация.
 

За първи път има политическа воля изборното законодателство да бъде уредено в нарочен нормативен акт, заяви парламентарният шеф Цецка Цачева. Тя похвали депутатите от изборната комисия в НС за голямото количество свършена работа.

"Намерението на мнозинството и на парламента като цяло е да се приеме нормативен акт с възможно най-голяма подкрепа", подчерта Цачева.

Забравихме това, което се случи на последните избори появи се т.нар корпоративен вот, изтъкна от своя страна журналистът Иван Гарелов и допълни, че са се създали множество безпринципни коалиции.
"Ако забравим всичко, рискуваме то отново да ни се случи", смята той.

ЦИК трябва да е постоянно действаща и единна, смята от своя страна и Ангел Джамбазки от ВМРО. Според него трябва да се въведе в ЦИК журиране на професионализацията на членовете на изборната администрация.
Зелените застанаха зад тази идея, но настояват още и за постоянни изборни книжа.

Димитър Лазаров от ГЕРБ акцентира върху контрола на изборния процес зад граница. Трябва да има много ясни и точни правила как да се провеждат изборите в чужбина, смята депутатът. Според него този процес трябва да се контролира повече, отколкото досега. Трябва да има задължително участие на държавата, категоричен е Лазаров.

Според депутатката от КБ Мая Манолова трябва да бъде гарантирано правото на българските граждани зад граница да гласуват. Според нея обаче изниква въпросът, ако бъде въведено електронното гласуване, както настояват от ГЕРБ, как този вид гласуване ще бъде контролирано.

Ние сме против постоянна изборна администрация, категорична бе тя. Според нея така само ще се ограничи правото на партиите да участват в наблюдението на изборния процес.

Трябва да поддържаме топла връзка с всички избиратели в чужбина, смята Ремзи Осман от ДПС. Около 1,5 милиона българи живеят зад граница и според ДПС трябва да се стимулира участието на тези хора в изборния процес в родината.
Разбира се винаги е необходим строг контрол, категоричен е Осман. Според него не е ясно какви ще са функциите на една евентуална постоянна изборна администрация.

Избори в чужбина трябва да се организират само в границите на страни-членки на ЕС, е мнението Димитър Стоянов от „Атака". Последните избори в Турция според евродепутата са показали огромни нарушения. Националистите са против създаването на постоянна изборна администрация.

Изборният процес зад граница е решен конституционно, според Екатерина Михайлова от Синята коалиция. Според нея вотът зад граница трябва да се организира прозрачно, а при разкриването на секции в чужбина трябва да има представители и на външно министерство, и на политическите сили. Синята коалиция подкрепя създаването на постоянна изборна администрация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4653 |26.03.2010 Направиха на решето шофьор заради сметка? . 4| 4653 |24.03.2010 Депутатите почиват 14 дни по Великден, българинът - само 4 . 2| 4897 |24.03.2010 Депутатите приеха: До 20 г. затвор за отвличане . 7| 4944 |22.03.2010 Въвеждат гъвкаво работно време заради кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads