Реклама / Ads
3| 4695 |13.01.2010 НОВИНИ

Депутати и министри спорят за Закона за ГМО

.
Министър Нона Караджова е за промените в Закона за ГМО
Апелирам към Вас да приемете промените в Закона за генно-модифицираните организми, заяви от парламентарната трибуна министърът на околната среда и водите Нона Караджова към депутатите.
 

"Подкрепете проекта за промени в Закона за ГМО. Апелирам към Вас да приемете промените в Закона за генно-модифицираните организми", заяви от парламентарната трибуна министърът на околната среда и водите Нона Караджова към депутатите.

Министър Караджов бе изненадана от предложението на народния представител Лъчезар Тошев, че трябва да се промени европейското законодателство и тогава българското. “Нашата задача е да приведем законодателството към европейското, а можем чрез ЕП да се опитаме да променим европейското законодателство”, подчерта Караджова.
По отношение на консумацията на продукти, съдържащи ГМО тя се позова на текстовете от закона, според които той не важи за пускането на пазара на хранителни продукти, съдържащи ГМО. Това, което най-много плаши хората, въобще не засяга промените в закона, категорична бе Караджова.

Нейният предшественик в екологичното министерство - Джевдет Чакъров изтъкна, че не бива да се отива към пълна либерализация по отношение на генно-модифицираните организми. Трябва да бъдем много отговорни и внимателни, защото става въпрос за емблематични култури за нашата страната, коментира Чакъров.

Депутатът от Коалиция за България Георги Божинов, заяви, че неговата парламентарна група няма да подкрепи законопроекта.

Представители на протестиращите срещу промените в Закона за генно-модифицираните организми /ГМО/, за които frognews.bg вече ви информира, пък бяха приети в Народното събрание от Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и гори, Евдокия Манева, заместник-министър на околната среда и водите и депутати и д-р Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните. По време на срещата протестиращите от неправителствения сектор връчиха петиция, в която представиха своите искания. Членовете на организациите, изготвили декларацията, искат хармонизиране на закона за ГМО, съгласно с директивата на Европейския съюз 2001/18/ЕО по начин, който да защити интересите на България.

Frognews.bg
припомня, че едно от основните искания на протестиращите е България да бъде територия, свободна от ГМО и да останат в сила забраните, посочени в чл. 79 и чл.80 от Закона за генетично модифицираните организми.

Във връзка с предстоящите промени в Закона за ГМО ще бъде сформирана работна група от членове на Комисията по земеделие и гори, Комисията по околната среда и водите и представители на протестиращите организации, стана ясно днес.
Законът с предвидените промени предстои да бъде приет в Народно събрание, но преди да бъде окончателно гласуван на второ четене ще бъдат направени промени, които да удовлетворяват исканията и да бъдат защитени интересите на всички страни.

Предложено беше разрешителният режим за употребата на ГМО на територията на страната да става след одобрение на Народното събрание.

Ще бъде обсъдено и засилване на контрола върху храните съдържащи ГМ продукти, които да бъдат задължително етикетирани, съобщиха от МЗХ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 9510 |13.01.2010 Евродепутати недоволни от Желева, Борисов я защитава . 11| 13072 |07.01.2010 Митьо Очите и БГ-евродепутати приятели на Боби Цанков във Facebook . 17| 4995 |22.12.2009 Депутати с подписка срещу интернет шпионажа . 2| 5323 |19.12.2009 Депутати искат промяна в изборното законодателство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads