Реклама / Ads
2| 4458 |16.07.2010 НОВИНИ

Депутати обсъждат присъединяването на Сърбия към ЕС

.
Присъединяването на Сърбия към Европейския съюз (ЕС) е в интерес, както за България, така и за стабилността на Западните Балкани. Това каза от парламентарната трибуна министърът на външните работи Николай Младенов.
 

Обсъждането на Законопроекта за ратифициране на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Европейските общности и техните държави-членки, от една страна, и Република Сърбия, от друга страна, предизвика очаквани спорове и различни мнения.

От партия “Атака” заявиха, че България не трябва да дава категорична подкрепа за еврочленството на Сърбия, без да настоява за промяна в политиката на нашата съседка спрямо хората с българско самосъзнание на територията й.
Въпреки това, законопроектът за ратифициране на Споразумението беше одобрен от парламента. Подкрепиха го всички депутати, с изключение на народните представители на „Атака", които гласуваха “въздържал се”.

Външният министър Николай Младенов пък каза, че страната ни трябва да подкрепя евроинтеграцията на страните от Западните Балкани при изпълнение на критериите за членство.

"Ние сме държава, която обикновено подкрепя, без да поставя условия и без да изисква своя интерес. Нека да променим тази наша политика и нека България да започне да бъде държава, която да поставя акцентите на своя интерес, когато става дума за съседни държави, за други държави, и когато зависи тяхното приемна в ЕС. Моята идея е външно министерство да постави тези български бележки по въпроса за българското малцинство, което продължава да живее, без да му бъдат спазвани правата в Сърбия", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

В отговор министър Младенов защити позицията си, като заяви, че България ще отстоява своите интереси, интересите на нашите сънародници в рамките на преговорите с всичките страни в ЕС, които искат да бъдат част от ЕС, но ще го прави като страна членка на ЕС.

Сърбия има много сериозен принос в сигурността и то принос отчетен и в Брюксел. Това каза пък депутатът от ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.

По думите на Миков в последните две години Сърбия има голям напредък по отношение на борбата с престъпността, с трансграничната престъпност в този регион.

Миков бе контриран от депутата от Синята коалиция Асен Агов, който призова БСП е добре да се откаже от стила на партийните събрания да казва кой какво да прави и как да прави, защото никой не обича полицейското сътрудничество.
По думите на Агов Сърбия не може да получи кандидатски статут, оставяйки несигурността на нашата граница. Синята коалиция ще подкрепи споразумението, но ще следи за спазването му и ако не се спазва, няма да подкрепя понататъшните стъпки за присъединяване на страната към ЕС, отбеляза той.

Юнал Лютфи от ДПС каза: „Не е безразлично за България и за българския народ по какъв път ще поеме нашата съседка Сърбия”. Той припомни, че Европа със своето решение от Ница взе свое стратегическо решение Балканите да станат част от ЕС. В България всички правителства до сега са заявяли, че приоритет на страната ни е да стане член на ЕС и НАТО и да съдейства за евроатлантическата интеграция на нашите съседи. Когато Сърбия стане страна по това споразумение, ще е длъжна да спазва върховенството на закона, правата на човека и гарантирането на сигурността на Балканите, подчерта депутатът от ДПС. ПГ на ДПС ще подкрепи споразумението, отбеляза Лютфи.

По думите на Моника Панайотова от ГЕРБ, стабилността на Балканите осигурява стабилността на Европа. Това споразумение е първата крачка в посока присъединяването на Сърбия към ЕС и дава възможност да се задълбочи сътрудничеството между България и Сърбия, отбеляза герберката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4909 |13.07.2010 ГЕРБ с оставки на двама свои депутати от комисии в НС . 3| 4818 |02.07.2010 След ДКЕВР депутати орязаха и КЗК . 3| 4671 |01.07.2010 Депутати орязаха ДКЕВР . 1| 5606 |12.06.2010 Пътуваме до Сърбия само с лична карта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads