Реклама / Ads
24| 6365 |28.09.2012 НОВИНИ

Депутати предложиха да отпадне забраната за тютюнопушене

.
Двамата независими депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов внесоха вчера законопроект за промяна на Закона за здравето. Мотивите им да се отмени забраната за тютюнопуше на обществени места е, че сега действащата забрана за пушене на закрито ще доведе до увеличаване на безработицата с поне 30 000 души.
 

Собствениците на заведения за обществено хранене ще бъдат принудени да съкратят хора заради намаления оборот, се посочва още в мотивите.

Според вносителите, действащите забрани за пушене на закрито ще доведат до намаляване приходите в държавния бюджет с не по-малко от 300 милиона лева. Отмяната на забраната е наложителна и защото е доказала, че е неефективна и недобре обмислена, посочват двамата депутати, цитирани от БТВ.

Държим, и това ще бъде вкарано постфактум като наше предложение към Закона за бюджета, целият акциз от цигари да бъде превеждан към здравната каса, каза Кирил Гумнеров. Така, според него, до три-четири години България щяла да има най-добрата здравна система, не само в Европа, но и в света.

Двамата депутати бяха придружени от собственици на малки квартални заведения в страната, които са се организирали във Фейсбук в асоциация на собствениците на заведения.

По думите им, след влизането в сила на забраната, оборотът им е намалял с между 50 - 60% и това е довело не просто до спад на печалбата, а до работа на пълна загуба.

Кирил Гумнеров обясни още, че забраната допринасяла за
корупционни практики. Депутатът имал сигнали от собственици на заведения, че има "абонамент", който осигурява предупреждения за проверките за тютюнопушене.

В по-малките градове тарифата била 500 лева на месец, срещу които собственикът получават SMS, ако предстои такава проверка.

В отговор на искането на независимите депутати, здравният министър Десислава Атанасова каза, че е категорично против да бъде внесено подобно предложение за промяна в Закона за здравето.

Атанасова призна, че в Европа отново е повдигнат въпросът за отмяна на стриктната забрана, но засега у нас този дебат не е отварян.

Дебат за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене на закрито не се е водил нито в рамките на правителството, нито в парламентарната група на ГЕРБ, каза Десислава Атанасова.

Атанасова заяви, че за първи път чува, че има заведения, които са рекетирани да плащат абонамент, за да ги предупреждават за проверки и призова всеки, който е подложен на такова действие, да подаде сигнал в здравното министерство. Тя изрази несъгласие в публичното пространство да се изнасят данни и да се твърди, че служители на районните здравни инспекции рекетират хората, без да има доказателства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7216 |14.09.2012 Бойко Борисов ще се отчете пред депутатите . 16| 5304 |03.09.2012 Цветанов почва оглед за нови депутати . 10| 5139 |27.08.2012 Парите за бензин на депутатите са на свършване . 16| 7517 |20.08.2012 Депутати си намериха майстора: окрадоха ги лисичета на морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads