Реклама / Ads
1| 4401 |20.01.2016 НОВИНИ

Депутати не се разбраха за закриване на Комисията по досиетата

.
Комисията по вътрешен ред и сигурност прие на първо четене Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, внесен от Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров.
 
Петър Славов представи законопроекта, като обясни, че на проверка, дали принадлежат към ДС, трябва да подлежат всички кандидати за публични длъжности. Председателят на Комисията по досиета Евтим Костадинов констатира, че по този начин се разширява обхвата на закона и работата на комисията. Това накара депутатите от БСП, Атанас Мерджанов и Красимир Янков, да реагират остро и да попитат до кога ще се разширява обхвата на комисията. 25 години вече минаха, а ние продължаваме да се занимаваме кой е член на ДС и кой не е, обявиха те.

Мерджанов категорично заяви, че в най-скоро време ще бъде внесен законопроект за закриване на тази комисия. Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов обясни, че хората не се интересуват нито от комисията, нито от законопроекта. Не може 25 години да говорим за ДС. До кога и защо? Хората искат да видят от нас, че ще се справим с циганската престъпност, ще се справим с енергийната мафия, а не да спорим кой е агент, кой не е и какъв агент е бил, каза още той.

По време на заседанието се размениха и реплики кой е създал тази комисия и защо. Цветан Цветанов също изказа мнение, че тази тема е трябвало да бъде затворена преди 15 години. Защо това не се направи през силните години на ОДС, попита той и не пропусна да подчертае, че през 2010 година са били предадени всички документи и единици на тази комисия. Тогава търпяхме много упреци, припомни той. На заседанието присъства и независимия депутат Велизар Енчев, който обясни, че вече е внесъл в деловодството на НС законопроект за прекратяване на дейността на комисията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3916 |20.01.2016 Цветанов и Миков се разбраха за квотите в Сдружението на общините . 4| 4087 |18.01.2016 Цв. Цветков: Над 300 са несъответствията в декларациите на министри и депутати . 6| 4621 |11.01.2016 Местан и петима депутати от ДПС напуснаха партията . 8| 5273 |30.12.2015 Майки не се разбраха с Калфин - нови протести през 2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads