Реклама / Ads
29| 4957 |06.06.2013 НОВИНИ

Депутати ще щъкат от група в група, без парите да ги следват

.
Народните представители, напуснали или изключени от своята парламентарна група, ще могат да формират нова или да се присъединят към друга от съществуващите, се предвижда в приети текстове от проекта на правилник на 42-то Народно събрание.
 

Спорният текст, по който дебатите започнаха още в сряда, ден по-късно беше приет с гласовете на депутати от Коалиция за България и ДПС, съобщи БТВ.  Макар че депутатите ще могат да мигрират, с промени в Закона за политическите сили обаче се предлага субсидията да не следва депутата, а да остава в политическата сила, от която е избран.

Вота си упражниха 119 народни представители, от които 101 – „за”, 18 – „против”. Срещу връщането на една „уродлива практика” гласува Павел Шопов от „Атака” и обясни, че от нея ще се възползват сегашните управляващи от БСП и ДПС, за да преструктурират политическото пространство.
 

Минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е десет. Когато броят на народните представители спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване, предвижда проектоправилникът.
 

Всеки народен представител може да членува в една парламентарна група. Той може да я напусне, като подаде писмено заявление до ръководителя на групата и до председателя на Народното събрание, което се съобщава на пленарно заседание.
 

При напускане на парламентарна група или изключване от състава й народният представител губи мястото си в постоянните комисии като представител на съответната парламентарна група, в парламентарните делегации и други изборни длъжности в Народното събрание.

Терминът „политическо номадство”, срещу който недоволство беше изразен от всички парламентарно представени групи, реално остава валиден и в рамките на 42-иа парламент.
 

Депутатите отложиха текстовете от правилника, които регламентират броя на постоянните комисии. В момента се предвижда ресорните парламентарни комисии да съответстват на министерствата, но от "Атака" и ДПС имали възражения по предложението. Затова допълнително ще се уточнява броят и наименованията на комисиите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5589 |06.06.2013 ГЕРБ: Готви се нова парламентарна група от депутати на "Атака" и БСП . 16| 5127 |06.06.2013 Държавната "кесия" пак противопостави депутати . 19| 6224 |31.05.2013 ДАНС пак скара депутати . 8| 5446 |31.05.2013 Депутатите си замразяват заплатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads