Реклама / Ads
11| 5305 |16.03.2011 НОВИНИ

Депутати влязоха в жесток спор за съдебната система

.
Депутати спореха ожесточено за тежестта от допълнителните изпити за младите магистрати и правомощията на Института по правосъдие. Според народните представители новите поправки са опит за „тричане” на съдебната система.
 

Метафората откри червеният депутат Михаил Миков и тя влезе в речника на почти всички изказващи се по темата.

Социалистите скочиха срещу поправките в Закона за съдебната власт, като обвиниха управляващите, че с въвеждането на деветмесечно обучение към Института по правосъдие, завършващо с изпит, се дават прекалени правомощия на институцията. Още повече, след като магистратите така или иначе минават през конкурс. Въпреки недоволството на опозицията, промените в закона бяха приети.

“Какво се промени в обществените отношения, свързани със съдебната система от месец януари? Нищо не се промени, освен да се блокира съдебната система”, демонстрира раздразнението си от трибуната Михаил Миков. Според него има блокаж и по отношение на атестирането. Благодарение на вашето гласуване през декември с онези среднощни заседания, вие блокирахте атестирането, обърна се той към управляващите. По думите му правителството не е спазило сроковете, определени в закона, защото трябваше в едномесечен срок да определи сграда за Специализирания съд. Бившият вътрешен министър разкритикува извънредното атестиране. „Какво означава извънредно атестиране – че ще има един общ ред за всички и един друг – за избрани?”, запита Миков. Според него, европейските партньори на България няма да гледат с добро око на „опита за тричане на съдебната система”.

Днес всъщност правим поправки на поправките
, сряза ГЕРБ и Мая Манолова, като припомни коледните промените от миналата година. Днес не ни остава нищо друго, освен да приемем тези поправки на поправките, за да се отпуши съдебната система, за да може нормално да функционира, заяви тя. Но предупреди, че и сега се залагат нови капани и тези недомислици отново ще трябва да бъдат променяни.

Сега изпитите за магистрати стават 4, изчисли Манолова – държавни изпити, изпити за правоспособност, за вход в Националният институт по правосъдие и за придобиване качеството на магистрат. Тези конкурси противоречат на всякакъв здрав разум, обобщи депутатът.Манолова заяви, че се връща системата на разпределенията. Младшите магистрати се превръщат в крепостни селяни, защото под финансови санкции, ще са принудени да отидат там, където Националният институт по правосъдие им е позволил. Това е неработещо и несправедливо към едни млади хора с висока квалификация, възмути се Манолова.

Това не е дебат, това е политиканстване, намеси се Христо Бисеров от ДПС. Той дори предложи дебатът да бъде върнат в комисията, но предложението му не се прие от депутатите.

С идея за поправки в Конституцията излезе зам.-шефът на Народното събрание и депутат от Синята коалиция Екатерина Михайлова. Тя обаче заяви, че ще подкрепи този законопроект на първо четене, защото вече го е подкрепила при промените в Министерския съвет. Тя поясни, че го е направила именно заради тези текстове. „Предвиждаше се атестация, конкурсно начало и по-високи изисквания при назначаване на магистратите”, посочи Михайлова.

Да, трябва да се реформира съдебната власт, но това, което виждаме, не е реформа, а създаване на проблеми, защото се работи на парче, заяви тя. Според нея за втори път управляващите предлагат на парламента да подкрепи този принцип, който вече веднъж са подкрепили. „Моля ви – изяснете точно какво смятате да правите в съдебната власт”, поиска тя. И посочи парадокса, че парламентът току-що е приел промяна на Закона за съдебната власт, а сега наново прави изменения на Закона за съдебната власт. Изпадам в глупавата ситуация днес да казвам, че подкрепям закон, който съм подкрепила, заяви Михайлова. Тя настоя за яснота, а не за смут в съдебната система.

ГЕРБ не иска да промени съдебната система, а иска да я подчини
, заяви Георги Божинов от БСП. Мен не ме изненадва, че ГЕРБ прави това. И други са го правили, изкушението съществува, репликира Екатерина Михайлова.

Трябва да има завишени критерии, защото трябва да разчитаме, че тези, същите хора, които ще влязат в съдебната система, ще бъдат безпристрастни, отлично подготвени и независими магистрати, за да могат да правораздават и служат на обществото. Така, както е разписано в Конституцията и както правят всички съдии и прокурори под Слънцето на тази земя, започна силно емоционално министърът на правосъдието Маргарита Попова. От дебатите, които се случват до момента, разбрах едно – че някои от народните представители не желаят критериите за подбор на магистрати да бъдат завишени, заключи тя.

С един казус и един устен изпит, който е продължение на висшето образование не се става съдия и прокурор никъде, каза Попова. Предвиждаме и държим, каквито са практиките в утвърдените демократични държави, кандидатите за магистрати, да преминат курс за обучение, който за съжаление не можем да си позволим да бъде по-дълъг от 9 месеца, контрира критиките правосъдният министър.Във Франция в този Институт на правосъдието младите хора учат 3 години и 3 месеца, и полагат няколко пъти по 2 изпита, и може би затова съдебната система е малко по-добра, аргументира се Попова.

И се скара на критикарите с думите: “ НИП не е структура, която принадлежи към Министерство на правосъдието, а е орган на Висшия съдебен съвет”. Тя отвърна на предложението на Екатерина Михайлова, като заяви, че е наясно какво може да се промени в Конституцията с обикновено Народно събрание. Заповядайте в Министерство на правосъдието да направим проект за изменение на Конституцията, отправи покана тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4992 |16.03.2011 Баща преби жестоко дъщеря си заради ниски оценки . 16| 4968 |04.03.2011 Депутати ходили пет пъти до Луната . 14| 4839 |03.03.2011 14 милиона за нова зала на депутатите . 13| 6168 |28.02.2011 Местят депутатите с 420 бона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads