Реклама / Ads
12| 4703 |21.02.2016 НОВИНИ

Депутати заподозряха Емироглу за агент на турското разузнаване

.
Угур Емироглу
Депутати заподозряха изгоненият Угур Емироглу от консулството в Бургас за агент на турското разузнаване. Един от тях е лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който заяви пред бТВ, че става въпрос за един много добре подготвен агент на турското разузнаване с профил религиозна дейност.
 
По думите му Емироглу е бил „профилиран” за работа в района на Шумен и Разград, като „не се е занимавал само с вкарването на българските мюфтии в правата вяра”, но и е извършвал натиск върху политици. „Именно това, прави и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, а такава дейност е станала причина за изтеглянето на друг дипломат - Алпер Акташ. Националистът запита след „безусловно похвалните” действия на службите, кога ще има и подобни мерки срещу трима депутати, които, според него са проводници на турско влияние – напусналите ДПС заедно с Лютви Местан Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви пред журналисти, че се надява, че Угур Емироглу няма да е последният санкциониран дипломат.

„Това само потвърждава правилността на решението на парламента от петък, че има не само съмнения, но и реално вмешателство от страна на Турция във вътрешните работи на България. Надявам се създадената комисия, която да разследва чуждо вмешателство във вътрешните работи на страната ни, да излезе с достатъчно факти, за да се види най-накрая, че България не е разграден двор и че не може всеки да прави каквото и когато си иска, да се намесва в нашите вътрешни работи – било политически или икономически”, обясни Каракачанов.

Според заместник-председателя на АБВ Румен Петков турската държава много прецизно организирала кадровите си служители, които отстояват стратегическите им външнополитически интереси зад граница.

„Когато акредитираме такива служители, когато ги приемаме на нашата територия, трябва да си даваме сметка за генезиса на тяхното развитие. Генезисът на упоменатия заместник-консул е повече от интересен. Той е бил духовен служител, бил е имам в Бурса, преди това в Страсбург. Това показва, че турската държава много прецизно от гледна точка на собствения си интерес организира своите кадрови служители, които отстояват стратегическите им външнополитически интереси зад граница“, обясни Петков. 

„Днес излезе информация за Угур Емироглу, че е обявен за persona non grata, което значи, че трябва да напусне България. Аз лично съм доволен от това. Зададох въпрос към министъра на външните работи и близо 45 дни очаквах отговор, но по-добре късно, отколкото никога. Искам да изкажа удовлетворение от работата на държавните органи в България, специално на ДАНС и МВнР, че намериха сили в себе си да защитят националния интерес“, смята и Димитър Дъбов от БСП, който започва разнищване на случая.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5304 |18.02.2016 Депутатите в хор пратиха армията на границата . 11| 4530 |12.02.2016 Плевнелиев и депутатите пак с увеличение на заплатите . 23| 5718 |12.02.2016 Турция обмисля забрана и за всички депутати от ДПС? . 3| 4364 |05.02.2016 Депутати искат вето на Закона за обществени поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads