Реклама / Ads
7| 15360 |17.12.2007 НОВИНИ

Депутатите си направиха Коледен подарък – 5% по-високи заплати

.
Българските парламентаристи си вдигнаха заплатите чрез промени в Правилника за организацията и дейността на НС, гласувани днес от тях. Освен това народните избраници вече няма да взимат еднакво възнаграждение, а според положения труд.
 

„Депутатските заплати ще отговарят на действително положения труд, вместо на всеки да се раздава по равно", обясни същността на поправките Надя Антонова от ПГ на "Коалиция за България". Според нея новият начин на заплащане е по-справедлив и ще стимулира активността на народните представители.

Парламентът реши, че месечното възнаграждение на председетеля на НС ще бъде вече 55% по-високо от основната депутатска заплата (а не 50%, както досега), заместниците му ще получават с 45% по-високи заплати, а шефовете на парламентарни групи и парламентарни комисии - с 25% повече от редовите избраници. Депутатите-членове на постоянни парламентарни комисии ще взимат 15% повече, а парламентарните секретари - с 10%.

parliament_zala.jpgБеше прието още, че за участие в подкомисии, временни комисии и работни групи депутатските заплати също ще се увеличават пропорционално на времето за работа и в рамките на увеличението от 5%.

Депутатите вече ще получават и бонуси към парите си - за трудов стаж и професионален опит (1%), докторска степен (10%), както и за реализиране на национални приоритети. От заплатите им обаче ще се удържат вноски за данъци, социални и здравни осигуровки. При неоснователно отсъствие от заседание на комисия, работна група или подкомисия, добавката на народните избраници ще се удържа.

В правилника за работа на парламента е записано, че месечната заплата на един народен представител е равна на 3 средни за заетите в обществения сектор за предходните 3 месеца по данни на Националния статистически институт. С приетите днес промени на практика всеки депутат ще взема 80 лв. отгоре за участието си в парламентарна комисия.
Сега народните представители получават по 160 лв. към заплатата си за участие в комисия и плащат по 40 лв. глоба за отсъствие от заседание. Това означава, че сега те се разписват срещу 1500 лв. на месец. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4923 |11.12.2007 Симеон призова депутатите си да не се карат с бившите си колеги . 0| 4765 |12.09.2007 Депутатите се върнаха на работа без ентусиазъм . 4| 5323 |26.08.2007 Депутатите агенти на ДС ясни до седмица . 0| 5811 |27.07.2007 Депутатите узакониха изборния туризъм и излязоха във ваканция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads