Реклама / Ads
5| 4124 |10.07.2019 НОВИНИ

Депутатите отхвърлиха президентското вето за дивото къмпингуване

.
Източник: БГНЕС
Депутатите приеха повторно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. ”За” законопроекта гласуваха 143 народни представители, ”против” - 66 и 1 ”въздържал се”.
 

Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и е оспорен по принцип, той подлежи на разглеждане по реда, предвиден за обсъждане и приемане на законопроекти. Законът бе приет на 13 юни 2019 г. от Народното събрание.


С приетите изменения се забранява разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушение депутатите решиха да се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв. Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът бе върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев на 24 юни 2019 г.

 

Президентът наложи вето на промените в Закона за Черноморското крайбрежие

В мотивите си президентът заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Според държавния глава обаче, режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

 


„Според Конституцията гражданите имат право да къмпингуват свободно и да се възползват от здравословната и благоприятна околна среда“, заяви депутатът от левицата Крум Зарков, но подчерта, че освен това право, всички хора имат и задължението да опазват природата. „Нито президента, нито протестиращите, нито къмпингуващите, нито ние като опозиция, оспорваме факта, че трябва да има ред в начина, по който тази туристическа дейност се осъществява“, допълни още той. Според Зарков с промените в закона се създава впечатление, че той е по-строг към определена от група от хора, които нямат икономически и политически ресурси, каквито имат други хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3830 |09.07.2019 Депутатите ще обсъждат свободния пазар за електроенергия . 2| 4003 |04.07.2019 Парите на партиите отново скараха депутатите . 2| 3987 |03.07.2019 Депутатите обсъждат промени за увеличаване на глобите за кучетата без намордници . 18| 6689 |02.07.2019 КПКОНПИ „изпра“ и Мария Габриел – евродепутатите не заемали публична длъжност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads