Реклама / Ads
2| 4388 |23.01.2019 НОВИНИ

Домусчиев надви над Златев: Депутатите отложиха с 6 месеца промените в закона за горивата

.
Източник: БГНЕС
Парламентът отложи с 6 месеца спорните промени в Закона за горивата. 112 депутати гласуваха ”за”, а 28 се въздържаха. Промените бяха приети на първо четене. Заради тях се разгоря схватка между бензиновия бос Валентин Златев и сочения за олигарх Кирил Домусчиев. Първият искаше промените да се приемат незабавно, в протовен случай с петролната си асоциация ще напусне КРИБ. Вторият пък рече, че с радост ще приеме това решение.
 

За схватката, разгоряла се наскоро между двамата четете ТУК.

 

Отлагането е предложено от Министерския съвет заради протестите в края на миналата година от малките търговци на горива, които обясниха, че не могат да отговорят на залаганите високи финансови изисквания - да плащат 20 000 лв. за регистрация на фирмите си и още 20 000 банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ се обявиха срещу изискването да имат на склад 10 000 оборотни бутилки.

 

Промените ще доведат до хаос в бранша, каза председателят на парламентарната група за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров. По думите му текстът е изработен некачествено: "Текстът изобщо не кореспондира с реалността, не решава проблеми, а създава поне още четири нови. С приемането на закона се заложи той да влезе след шест месеца. Така се появи датата 28 януари. Сега предложението на Министерството на икономиката, респективно през МС, е тази дата да се промени на първи юли. И къде е проблемът - в некачествено изработения и грешно подаден текст към МС, а после изпратен и на нас, които ние за съжаление в момента не можем да променим. Можем едва между първото и второто четене".

 

От ГЕРБ предлагат да бъде създадена нова работна група, а депутатът от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов настоя промените в закона да бъдат приети и на второ четене.  Още при оповестяването на текстовете на проекта експерти предупредиха, че такъв закон е опит да се ограничи конкуренцията, като се въведат по-високи изисквания за уставен капитал и банкови гаранции за участие на пазара, които ще са проблем за по-малките фирми.

 

От петролната и газова асоциация призоваха законопроектът по-бързо да бъде приет, тъй като в сивата икономика се губят до 1 млрд. лв. годишно. От минната индустрия поискаха преработка на текстовете. В дневния ред на парламента е и второто четене на мегазакона за защита на личните данни, който разширява значително задачите и правомощията на Комисията за защита на личните данни, като единствен надзорен орган в Република България, отговорен за защита на основните права и свободи на физическите лица във връзка с обработването и улесняването на свободното движение на личните данни в рамките на Европейския съюз. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8681 |18.01.2019 Кирил Домусчиев: Сменете съветниците си, г-н Златев! . 12| 11712 |23.12.2018 Домусчиев вдига гигантски комплекс край ”Цариградско”, въпреки недоволството на хората . 7| 5672 |05.12.2018 Домусчиеви продали 3 пъти по-евтино на Кръстницата горановия апартамент . 8| 4393 |21.11.2018 Домусчиев и КРИБ се обявиха срещу протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads