Реклама / Ads
3| 4736 |20.06.2016 НОВИНИ

Депутатите пак ще гледат лобисткия закон за адвокатурата

.
Поправки в закона за адвокатурата, които прашасваха близо година и половина в парламента, все пак си пробиха път до правната комисия и влизат за първо четене утре. Измененията са дело на Висшия адвокатски съвет, но бяха внесени през януари 2015 г. от куп депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и ДПС - повечето адвокати.
 
Измененията веднага бяха наречен лобистки от нотариуси, счетоводители, юрисконсулти, брокери на недвижими имоти и пр. и временно бяха замразени. Вчера Българската стопанска камара настоя проектът да бъде оттеглен.

Гневът на засегнатите е заради предложението адвокатите да изземат работата на всички останали юристи, счетоводители, куриери и др., когато става дума за отношения и размяна на документи с НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Търговския и имотния регистър. За неподчинение на тази разпоредба се предвижда глоба от 1000 до 5000 лв., която при рецидив скача двойно. А самите санкции се предлага да се налагат от адвокатските колегии и да остават в техния бюджет, вместо да се внасят в държавния. Освен това всички граждани и органи ще бъдат задължени да донасят на колегиите кой подава например молба в НОИ без адвокат. Адвокатите ще имат право да удостоверят договори, които не подлежат на вписване, в т.ч. и да заверяват всякакви пълномощни без апостил и за тях няма да има регистър, както при нотариусите. Дава им се достъп до личните данни на всички граждани. НПО-та, работещи в обществена полза, губят правото да оказват безплатна правна помощ.

БСК напомни, че след неин сигнал Комисията за защита на конкуренцията излезе с решение срещу законопроекта. Според БСК проектът едновременно разширява кръга от дейности, извършвани от адвокати, и ограничава достъпа до вписване в регистъра на адвокатската колегия. Част от разпоредбите му противоречат на редица конституционни принципи, нормативни и международни актове, по които България е страна. Законът не е придружен със задължителната оценка на въздействието върху икономиката. Неприемливо е и предоставянето на изключителни права на адвокатите по изготвяне и подаване на книжа за вписване в имотния, търговския и други регистри. Освен това им се възлагат дейности, които по Закона за нотариусите и нотариалната дейност могат да бъдат извършвани от нотариусите. Това дублиране на дейности създава риск от конфликт на интереси и измами, кражби на фирми и влияе зле върху икономическата среда и стопанския оборот.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4126 |15.06.2016 Парите от еврофондовете скараха депутатите . 2| 4086 |06.06.2016 Депутатите се местят в бившия Партиен дом за 19 милиона лева . 5| 4550 |03.06.2016 Експерт: За армията депутатите преодоляха ”Вола” . 2| 4144 |03.06.2016 Депутатите обсъждат намаляване на обезщетението на ченгетата при пенсиониране

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads