Реклама / Ads
1| 6812 |22.03.2018 НОВИНИ

Депутатите промениха Кодекса на труда

.
Източник: БГНЕС
Работничка или служителка, която осинови дете до 5-годишна възраст, има право на отпуск за период от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Това реши окончателно парламентът с промени в Кодекса на труда.
 

Депутатите спориха по отхвърленото в крайна сметка предложение на левицата осиновителите на дете над 5-годишна възраст също да могат да ползват отпуск в периода до изтичане на една година от осиновяването в размер на 90 дни. Мотивът е детето да има време за адаптация. Хасан Адемов, председател на социалната комисия, посочи, че общият брой за миналата година на осиновените деца е 578, по възрастови групи - от 0 до 3 години - 473, от 3 до 5 години - 55, между 5 и 10 години са 45 деца, а над 10 години над 5 деца. Мотивацията за осиновяване е осъзната, планирана и далеч не е свързана с ползването на отпуск, обясни той.

 

По думите му, ако бъде приет отпуск от 90 дни, биологичните родители няма да могат да ползват допълнителните дни за разлика от семействата, осиновили дете от приемни семейства. Така една група осигурени ще се противопостави на други осигурени, коментира Адемов, цитира БТА.

 

Зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова разясни, че възрастовата граница е неслучайно избрана, защото до 5 години детето задължително трябва да ходи на детска градина, това е крехка възраст и родителите или осиновителите трябва да са близо до него. В същото време се изравняват правата на родители и на осиновители по отношение на платения отпуск за отглеждане на дете. Парламентът гласува също със съгласието на майката, след навършване на 6-месечна възраст на детето, бащата да може да ползва вместо нея отпуск. Когато той е неизвестен, отпускът може да се ползва от един от родителите на майката. Когато бащата е починал, отпускът може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата. Промените влизат в сила от 1 юли 2018 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5820 |21.03.2018 Депутатите решават за КЕВР и Антикорупция . 0| 5628 |15.03.2018 Депутатите отнемат правомощията на Георги Гатев . 1| 5048 |08.03.2018 Депутатите днес избират шеф на Антикорупция . 3| 5230 |07.03.2018 Депутатите отхвърлиха ветото върху Закона за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads