Реклама / Ads
3| 4130 |11.04.2019 НОВИНИ

Депутатите решиха кметовете да имат собствени бюджети

.
Източник: БГНЕС
Депутатите приеха на първо четене правото на кметовете на кметства да имат собствени бюджети. С приетите на този етап текстове в закона за местното самоуправление беше решено, че кметовете задължително ще участват в комисиите за въвеждане в експлоатация на строителни обекти.
 

Основната цел на законопроекта е въвеждане на правила за справедливо разпределение на средствата след много случаи на конфликти на местно ниво. Председателят на Регионалната парламентарна комисия Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" поясни:

 

"Случва се през целия мандат, понякога и доста мандати, едно населено място да е обречено на абсолютен недостиг на средства от общинския бюджет, защото въпросният местен кмет, колкото и да е обичан от населението, не е обичан, съответно, от управляващите и общината".

 

Младен Шишков от ГЕРБ подчерта, че така ще се гарантират минимални средства за районните кметове и кметовете на кметства: 

"И да не се налага за един пирон да ходят да се молят на общинския кмет да им пуска служебен аванс".

 

Депутатите обаче видяха много повече негативи, отколкото позитиви в измененията в закона за местното самоуправление и местната администрация. Управляващите възприеха предложенията като начало на дебати, но не и като концепция. Според Славчо Атанасов от "Обединени патриоти", финансова независимост на районните кметства ще доведе до хаос в трите големи града - София, Пловдив и Варна: 

"Ние, в трите града създаваме абсолютно независими нови кметове. Този кмет на големия град тогава за какво го избираме?"

 

Танер Али от ДПС попита: "След като кметовете на кмества ще участват в приемателни комисии, дали ще носят и споделена отговорност?"

В опит да се направи финансова децентрализация ще се създадат и проблеми, смята и Емил Христов от ГЕРБ.

 

В свое становище Сдружението на кметовете на кмества и това на общините също изразяват несъгласие с редица от предложенията в закона. Заради многото резерви по законопроекта беше подкрепен максимално дълъг срок между двете четения, цитира БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6307 |11.04.2019 Депутатите решават за освобождаване на председателя на КПКОНПИ . 2| 3860 |05.04.2019 Депутатите гласуват поста на Данаил Кирилов в правосъдното министерство . 5| 4363 |03.04.2019 Депутатите разпродават имотите на ВМЗ - Сопот . 0| 3716 |02.04.2019 Депутатите ще решават за приватизация на части от ВМЗ - Сопот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads