Реклама / Ads
5| 5023 |25.05.2008 НОВИНИ

Депутатите ще прецизират реформите във вътрешното министерство

.
„През последната седмица има желание да се намали обемът на предлаганите реформи в МВР”, обяви шефът на комисията по вътрешен ред и сигурност Минчо Спасов в предаването „Неделя 150” на БНР.
 

Той уточни, че става дума за реформи в три главни направления. „Първо - организацията и структурата на МВР, второ - работата със СРС, и трето - скъсване на връзките на МВР с организираната престъпност. Третото ми се струва, че трябва да стане първо", посочи Спасов.

Той подчерта, че НДСВ подкрепя вътрешния министър Михаил Миков в желанието му да направи реформи. От жълтата партия са подготвили четири проекта за промени в нормативните документи, които са предадени на министъра. "Опитваме се да постигнем разумни неща, които сме говорили през последните два месеца, а законовата форма ще се реши от експертите и в комисията", обясни Минчо Спасов. Според него е важно да се изясни на политическо ниво какви промени ще бъдат направени и какви не, въпреки че са обещани.

"БСП няма право да прави експерименти с МВР”, заяви пък депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Според него проблемът на вътрешното ведомство не е структурен, а персонален, защото в резултат на целенасочена политика на възлови места са били назначени хора, които е трябвало да прикриват престъпността. Атанасов обвини БСП, че отказва да признае връзките си с организираната престъпност, а за да се реши един проблем, той трябва първо да се признае. Депутатът от ДСБ смята, че МВР е доведено до пълен провал целенасочено през последните 3 години от един от най-силните лидери на БСП.

Зам.-председателят на ВС на БСП Ивелин Николов обяви, че Михаил Миков има достатъчно подкрепа в партията, за да решава проблемите на организираната престъпност. Според него няма пречка промените в МВР да се направят в края на мандата, ако те са необходими.

Ген. Атанасов припомни, че партията му тази седмица внесе и сигнал до вътрешната комисия на НС за проверка на разработката „Сови”. Той поясни, че целта на ДСБ е да се продължи разкриването на порочните практики. „Нека да се види къде е корупцията и да се търси отговорност на лицата, които я прикриват”, посочи Атанасов. „Вътрешната комисия вече реши да поиска писмена информация от ДАНС и от МВР дали разработката "Сови" е стигнала до прокуратурата”, съобщи в отговор Минчо Спасов. Според него в сигнала има данни, че тя е била задържана, за да не стигне до прокуратурата. Спасов допълни, че ако тази информация се потвърди, комисията ще покани министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС за повече пояснения. Той се съгласи с Атанасов, че трябва да се види къде е корупцията и да се търси отговорност на лицата, които я прикриват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4805 |19.02.2008 Пазят депутатите от митингуващи, докато обсъждат вота на недоверие . 3| 5118 |31.01.2008 Депутатите „резнаха” с 5000 лв. заплатата на Стоян Кушлев . 2| 4865 |18.01.2008 Евродепутатите ни се уредиха с екстри като българските си колеги . 7| 15361 |17.12.2007 Депутатите си направиха Коледен подарък – 5% по-високи заплати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads