Реклама / Ads
17| 4867 |24.09.2008 НОВИНИ

Депутатите си спретнаха 4 часа "прения" заради побоя над Стефанов

.
Текстът на декларацията в крайна сметка ще бъде гласуван утре. Всички обаче бяха единодушни, че актът е вандалски и е посегателство срещу словото.
 

 

„Мутро-бизнесмено-политици", целящи дестабилизацията на страната, стоят зад нападението на журналиста Огнян Стефанов. Такава квалифакация направи заместник-председателят на вътрешната парламентарна комисия Татяна Дончева по Дарик радио. Тя определи поръчителите като изключително жестоки хора, които не се спират пред нищо, уточнявайки, че тяхната дейност не започвала от сега.

Преди това парламентът постави 7-дневен срок на МВР и на Държавната агенция за национална сигурност да информират депутатите какво са направили по разкриването на подбудителите и извършителите на побоя, но след разгорещени прения депутатите така и не приеха общата декларация днес, отлагайки това за утре.

Нападението над Огнян Стефанов беше определено като "нагъл акт на насилие и жестокост":

"Във връзка с наглия акт на насилие и жестокост Народното събрание на Република България:

1. Гневно осъжда както този брутален побой над българския журналист, така и всички посегателства върху свободата на словото, независимо от формата им.

2. Заявява политическата си воля чрез властта, дадена му от народа, за твърд отпор на опитите да се разрушават устоите на демокрацията и правовата държава.

3. Категорично настоява Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция "Национална сигурност" да предприемат незабавни мерки за максимално бързо разкриване на подбудителите и извършителите на побоя и в седемдневен срок да информират Народното събрание на Република България за извършените действия.

4. Изразява пълната си солидарност с журналистическата колегия и призовава цялата българска журналистика и всички български граждани заедно да се противопоставим на опитите да се ограничава с каквото и да било средство свободата на словото в нашата страна" е текстът на декларацията на Народното събрание, осъждаща побоя над Огнян Стефанов.

Президентът Георги Първанов пък чрез съобщение от прессекретарията си определи побоя над журналиста като "тежък случай на посегателство към демократичните ценности", осъди "този срамен вандалски акт" и го нарече провокация срещу способността на държавата да гарантира спокойствието и сигурността на гражданите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5168 |25.08.2008 Депутатите не решиха нищо конкретно, фермерските протести продължават . 1| 4803 |03.08.2008 Депутатите са разпитвали министрите 369 часа, приети са 564 закона . 7| 7590 |30.07.2008 От петък депутатите излизат в дълга лятна ваканция . 5| 4658 |11.06.2008 Депутатите заклеймиха купуването на гласове, но само на думи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads