Реклама / Ads
7| 5545 |27.11.2008 НОВИНИ

Депутатите увеличиха данъчните оценки на недвижимите имоти с 50%

.
Вдигането на коефициентите за местоположение е с 50% и ще доведе до съответно увеличение на данъчната оценка на недвижимите имоти със същия процент.
 

Увеличение на данъчните оценки на недвижимите имоти предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, които парламентът прие на второ четене.

Коригират се коефициентите за местоположение, които са с най-голяма тежест при определяне на данъчната оценка.

Отчита се местонахождението на имота - по категория и зона, това дали имотът е в строителни граници или извън тях, дали имотът е във вилна зона, а по отношение на производствените и селскостопанските имоти - дали те се намират в благоприятно или неблагоприятно положение от гледна точка на инфраструктурата.

Вдигането на коефициентите за местоположение е с 50 на сто и ще доведе до съответно увеличение на данъчната оценка на недвижимите имоти със същия процент.

Депутатите решиха да намалят данъчната ставка, върху която общинските съвети определят размера на данъците - от 1,5 до 3 на 0,5 до 2 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот.

Няма да се облагат с данък недвижимите имоти с данъчна оценка до 2520 лева.

Освобождават се от данък сградите на Българския Червен кръст и организациите на Червен кръст, регистрирани в друга държава-членка на ЕС.

"Възможно е данъкът за сметта също да се вдигне и да има негативен ефект за гражданите", обясни в Парламента зам. министърът на финансите Кирил Желев след гласуването на промените. Той допълни, че хората трудно различавали данък сгради от такса смет, тъй гледат общата сметка, а не разбивката в нея. Възможно било имотният данък да е по-висок, защото крайните решения са предоставени на общините.

dan_ocenka_1.jpg
 снимки Вяра Йовева

"Максималната сума на имотния данък ще бъде тази, която беше и досега", заяви пък дерутатът от БСП Румен Овчаров.

Депутатът Евгени Чачев от ДСБ заяви, че увеличението на данъците ще утежни положението на българските семейства. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6010 |05.10.2008 Данъчните погват Пл. Юруков; лъгал ги . 1| 5538 |28.09.2008 А. Гълъбов: Скандалът с телефонните разпечатки на депутатите има връзка с този в МВР . 17| 4858 |24.09.2008 Депутатите си спретнаха 4 часа "прения" заради побоя над Стефанов . 5| 5159 |25.08.2008 Депутатите не решиха нищо конкретно, фермерските протести продължават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads