Реклама / Ads
26| 4953 |14.03.2013 НОВИНИ

Депутатите си взеха "сбогом" с 41-то НС

.
Патетични слова зазвучаха в пленарна зала, пълна колкото никога досега по време на работа. Един след друг шефове на ПГ оцениха високо своята работа и разкритикуваха опонентите си. Кампанията започна още от залата.
 

Липсата на опит беше пречка за едно по-бързо темпо на работа на Народното събрание, но успяхме да покажем нов морал в политиката, заяви на заключителното заседание на 41-то НС председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Преди четири години заварихме над 42 000 дни неползван платен годишен отпуск, което е около 3 млн. лв. задължение към Народното събрание и държавата, това са скрити задължения. Ние спряхме тази порочна практика и я намалихме пет пъти. Замразихме заплатите не само на НС, а и на президентството, МС и висшата администрация. С ръка на сърцето мога да кажа, че ние направихме всичко възможно да не допускаме лобистки текстове в закони, каза той. 

Не работихме ритмично за увеличаване на доходите на българските граждани. Длъжници сме на образованието. Изготвихме добър закон, но не ни стигна времето да го приемем изцяло. Надявам се това да е първата задача на новото Народно събрание, добави Велчев и благодари на ПГ на ГЕРБ за тяхната всеотдайност, лоялност и коректност. За мен беше чест да работя с вас и да съм част от този екип. Бог да пази България!, заключи Велчев.

Днешното мнозинство е отрицание на парламентаризмаСимвол на управлението на ГЕРБ ще са хората–факли, заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Няма друг парламент, в който бюджетът да се представя в отсъствието на премиера. Няма друг парламент, в който промените в правителството да се гласуват без премиера. ГЕРБ остана само абревиатура. Калинката без диплома се превърна в символ на кадровата политика на ГЕРБ, каза още Найденов. След днес демокрацията ще има своя нов шанс – властта да се върне в ръцете на българските граждани. България е над всичко, заключи той.

Няма нужда от месии, властовата система, наложена от ГЕРБ, не можа да намери изход от кризата. България е най-бедната страна от ЕС с висока безработица, констатира лидерът на ДПС Л. Местан. Всичко това е на фона на над 8 милиарда над приходите изхарчени пари повече, без видим социален ефект с положителен знак. Отрицателният е ясен - нови безработни. България се нуждае от ново, истински демократично управление с широка подкрепа. Изходът от кризата не е по силите на една партия, той предполага да се използав потенциалът на цялата нация, заключи Местан.

Българските избиратели са изправени пред най-голямото си предизвикателство като европейски граждани. Години наред българите гласуват срещу, но нито веднъж за, защото са научили само първия урок на демокрацията – как да отстранят от власт. Избирателите трябва да си отговорят на въпроса не кой най-харесват, не кого показват най-често по телевизията. Трябва да изберат кой няма да допусне повторение на тъжния списък от провали. Трябва да изберат истинското лечение на държавата и обществото си, а не лъжите на комунизма. Да кажеш от какво се отказваш е несравнимо по-лесно от това да кажеш какво избираш да съхраниш, заяви лидерът на Синята коалиция Иван Костов.

От ПГ на Атака нямаше представител в залата.

Народът е този, който се намеси, когато трябва да се коригира посоката, която е избрана. Днес сме стреснати от народния вик. Много болка ни съпровождаше през всичките години на Прехода и то отприщи гнева на хората. Не ни отмина ориста да изживеем този гняв. Викът на народа, който разтърси България, ще има смисъл и полза, само когато се канализира в свободен и демократичен вот”, каза председателят на НС Цецка Цачева41-то НС приключи своята работа, каза парламентарната шефка Цецка Цачева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 4903 |14.03.2013 Янев зове депутатите да са 100, а не 240 . 39| 5467 |13.03.2013 Меглена Кунева обеща 1/3 от депутатите й - жени . 86| 6076 |12.03.2013 Протестиращи напират да раздават памперси и тоалетна хартия на депутатите . 3| 4736 |11.03.2013 Депутатите се разделят в четвъртък?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads