Реклама / Ads
5| 4663 |11.06.2008 НОВИНИ

Депутатите заклеймиха купуването на гласове, но само на думи

.
Купуването на гласове скара управляващи и опозиция в Народното събрание. Мнозинството заклейми това уродливо явление, а от опозицията се засегнаха, че им изземват реториката.
 

„Парламентарната група на левицата ще подкрепи всяко усилие да спре пазарът на гласове", обяви Мая Манолова от „Коалиция за България", която участва в работната група от различни политически сили за изменение на изборното законодателство. „Разграничаваме се от сивите партии - тези на парите и принудата", посочи тя. Според нея избирателната ни система в голяма степен вече не съответства на промените в обществото, а хората са уморени от избори. По думите й изборите в Сандански са опорочени и има необходимост от задействане на процедурата за тяхното касиране.

„Шизофренно е да обявяваш, че като струпваш полиция и прокуратура в един град, собствената ти парламентарна група да говори за опорочени избори", контрира лидерът на ДСБ Иван Костов. Той определи декларацията на левицата като опозиционна. „Никой, който практикува политическа корупция, не може да бъде спрян със санкция от 2500 лева", каза Костов. Той предложи глобата да е 100 000 лева, а партията, в полза на която са се купували гласове, да се елиминира, като се отнемат гласовете за нея. „Нямате воля за промяна на избирателната система, защото за вашия коалиционен партньор ДПС това явление е европейска практика", подчерта Костов.

В отговор зам.-шефът на ДПС Лютви Местан заяви, че след вота в Сандански се е появило още едно уродливо явление - етнизирането на вота. „Анти ДПС говоренето е израз на политическа безпомощност", посочи Местан и добави, че движението няма нужда да купува гласове. Той призова за единни действия за промени в законодателството за ограничаване на това уродливо явление. „Много застанаха на клончето анти-ДПС и имам подозрението, че то скоро ще се счупи", коментира още Местан.

Председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов предупреди, че случилото се в Сандански е репетиция за парламентарния вот догодина. От името на ПГ на БНС Мирослав Мурджов каза, че това ще се случи и на вота в Казанлък след две седмици. „Срамът е не само пред Европа, тежко и горко на този, който продава бъдещето си за 50 лева", констатира той. „Ключът за решаването на тези проблеми е промяна в Закона за политическите партии относно тяхното финансиране", категоричен бе д-р Атанас Щерев от БНД.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5869 |08.06.2008 Държавата безсилна срещу купуването на гласове в Сандански . 9| 5663 |31.05.2008 Станишев ще спира купуването на гласове в Сандански . 5| 5027 |25.05.2008 Депутатите ще прецизират реформите във вътрешното министерство . 4| 4806 |19.02.2008 Пазят депутатите от митингуващи, докато обсъждат вота на недоверие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads