Реклама / Ads
6| 4906 |25.08.2010 НОВИНИ

Депутатка от ГЕРБ „на дузпата” заради гаф с щерка

.
Д-р Геновева Алексиева
Д-р Геновева Алексиева, зам.-председателят на здравната комисия в парламента очаква гилотината на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
 
Политбюро на управляващата партия трябва да реши дали Алексиева е допуснала конфликт на интереси, като е гласувала за дъщеря си да заеме вакантно място за доцент в Александровска болница.

Алексиева ще е третият кадър на ГЕРБ в здравната комисия, който се забърква в конфликт на интереси. Преди нея това вече се провалиха бившият шеф на комисията Лъчезар Иванов и заместникът му Пламен Цеков. Иванов подаде оставка след опит да се намеси в излъчването на разследване за митничарски имоти по Нова телевизия, защитавайки приятеля си митничаря Сергей Бранков. Цеков пък бе принуден да напусне след скандал за участие в т.нар. наркопоправка, с която на практика се разреши използването на изображения на дрога в реклами.

Герберката Алексиева ще се оттегли след два скандала, в които беше замесена през последните седмици. Първоначално стана ясно, че тя е участвала в жури, което е одобрило научната степен "доцент" за дъщеря й. След това колеги на Алексиева я обвиниха, че е източвала здравната каса, като е включила лечението на очно заболяване при децата в здравна пътека заради лични интереси. Офталмологът проф. Православа Гугучкова заяви пред медии, че "мързеливото око" се лекува само извънболнично и включването му в здравна пътека е смешно. Според нея Алексиева е направила това, тъй като частната й очна клиника има финансова изгода.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова заяви по БНР, че заместничката й е трябвало да си направи отвод и да не журира конкурса на дъщеря си.

След избухването на първия скандал депутатката от управляващата партия заяви, че информацията, написана в „Труд” е опит да се дискридитира управляващата партия, а фактите са манипулирани. Тя уточни, че кандидатурата на дъщеря й е била одобрена от 9 души от журито, така че дори и тя да не е дала гласа си в нейна подкрепа, е щяла да бъде одобрена. Освен това конкурсът бил замислен от началото на 2009 година, когато Алексиева не е била народен представител. "Мен законът ме задължава, не мога да наруша закона, водена от морални причини", категорична беше тогава Алексиева. Тя така и не пожела да отговори на питанията на журналисти дали смята своето решение за морално.

Междувременно лично председателят на НС Цецка Цачева се опитала да разреши скандала като провела личен разговор с д-р Геновева Алексиева. Дала й съвет да се обърне към Изпълнителната комисия. Парламентът няма възможност да наказва депутати за подобни гафове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4953 |18.08.2010 9 000 остават без паспорти заради кошмара "Сименс" . 1| 4854 |18.08.2010 Обвиненият за Белнейски излиза на свобода заради прокурорски гаф? . 1| 5402 |18.08.2010 Терем на бунт заради 1 млн. и 300 хил. лева не изплатени заплати . 9| 6565 |18.08.2010 Депутатка от ГЕРБ журира щерка за доцент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads