Реклама / Ads
9| 6560 |18.08.2010 НОВИНИ

Депутатка от ГЕРБ журира щерка за доцент

.
Депутатката от ГЕРБ и зам.-шеф на здравната комисия доц. Геновева Алексиева е оценявала собствената си дъщеря в конкурс за доценти.
 

При предварителния подбор щерката е класирана на по-задно място, но печели при тайния вот на журито, в което е и майка й
, пише днес вестник Труд. Конкурсът е за трима нови доценти в Клиниката по офталмология на Александровска болница. “В отпуска съм, не коментирам”, заяви доц. Алексиева.

Депутатка от ГЕРБ журира чедото си за доцент


Авторитетни очни лекари гласували пряко в конкурс за научно звание, в който участвали децата им. Изборът за трима нови доценти в Клиниката по офталмология на Александровска болница в София се провежда на 25 юни т. г. Месеци преди това един от кандидатите - д-р Христина Благоева, алармира председателя на Висшата атестационна комисия (ВАК), че в избора ще участват проф. Веселин Танев и доц. Геновева Алексиева, чиито деца са кандидати в него. Председателят на ВАК проф. Александър Федотов отговаря дипломатично: “Макар присъствието на споменатите във възражението родители да не е процедурно нарушение, препоръчително е те да не участват в дискусията.”

Въпросните родители са членове на Специализирания научен съвет (СНС) по офталмология, който трябва да избере трима доценти от девет кандидати. Ако родителите си направят отвод, конкурсът няма да се провали, защото съветът е от 18 членове, а в случая са присъствали 17. Без двамата остават 15 и кворумът се запазва. Председателят на СНС доц. Андрей Андреев подлага на гласуване дали да участват родителите в журирането на конкурса.

Майката е зам.-шеф и на здравната комисия

Всички от СНС са съгласни да останат, но има една малка подробност - гласуването е било явно! Сиреч пред очите на техните колеги родители... Единият - доц. Геновева Алексиева, сега е депутат от ГЕРБ и по-важното - зам.-председател е на здравната комисия на Народното събрание. Според чл. 2 и чл. 3 на закона за конфликт на интереси като депутат тя е публична личност и не би следвало въобще да е действащ член на СНС (виж карето вдясно), роптаят участници в конкурса.

Другият родител с дете кандидат-доцент, проф. Веселин Танев, пък е бивш завеждащ трета очна клиника в Александровска болница. Като разбират какво става, останалите кандидати възнегодуват: “Проблемът не е в това дали техните деца са подходящи за доценти, а в процедурата. Ние, останалите, не сме виновни, че нашите бащи и майки не са членове на научния съвет!”, заявява д-р Христина Благоева, участник в конкурса. Към мнението й се присъединяват и останалите. По процедура конкурсът се провежда в два етапа. В първия двама рецензенти дават пред членовете на СНС мотивирана оценка за научните постижения на всеки от кандидатите. И предлагат кои са най-подходящи за званията. Във втория етап членовете на СНС гласуват тайно за всеки от кандидатите. Техният резултат е решаващ.

Метаморфоза в класирането


Рецензентите проф. Валентина Златева и проф. Цветан Марков посочват на първо място сина на проф. Веселин Танев. А щерката на депутатката си позволяват да класират чак на четвърто. Но тепърва предстои тайното гласуване на 17-те членове на СНС, сред които са и родителите. За званието “доцент” са нужни 10 гласа “за”. И тук подредбата се обръща: На първо място е безспорният фаворит, генетикът д-р Анна Попова-Ташкова, с 11 гласа. Депутатската щерка набира 10, докато синът на проф. Танев е с 8 и отпада. Другите участници, извикани в ролята на статисти, събират 7, 6 и по-малко “за”. Цифрите показват, че дори един-два гласа са били решаващи за избора.

“В отпуска съм, не коментирам”

На въпрос на “Труд” как ще коментира участието си в конкурса с нейната щерка, депутатката доц. Геновева Алексиева заяви: “В отпуска съм, а и в момента шофирам. Не коментирам.” Нейната дъщеря д-р Виолета Чернодринска е добър офталмолог, но ако майка й не участваше в гласуването, дали щеше да се класира? В избора няма процедурни нарушения според рецензента в конкурса проф. Цветан Марков. Той и неговите колеги обаче са били в деликатен капан - двамата родители са техни дългогодишни колеги и не е било удобно да ги отстранят, ако те самите не пожелаят. Както например само преди година тяхната колежка проф. Блага Чилова, тогава председател на СНС по офталмология, сама напуска при гласуването за доцент, именно защото сред кандидатите е и синът й д-р Марин Атанасов.

Класирането на СНС по офталмология тепърва ще се разглежда в по-висшата инстанция - Комисията по медицина, а накрая ще се произнесе ВАК. Там може да се потвърдят или отменят решенията на научния “родителски” съвет по офталмология. Халал им званията, бихме казали, но има и по-друг проблем. Офталмолозите ще са наясно кой как е станал доцент и утре ще знаят при кого да си пратят детето на операция на очите. А обикновените хора?

Участници в конкурса: Всички бяхме против

Н. с. д-р Димитър Дъбов, офталмолог от “Царица Йоанна-ИСУЛ”:


“Не беше правилно участието на родителите на двама от кандидатите. Още повече имаше кворум и без тях. Но се обяви, че не било процедурно нарушение.”

Д-р Христина Благоева, гл. асистент в “Царица Йоанна-ИСУЛ”:


“Абсолютно всички кандидати бяхме против родителите да гласуват. Аз написах възражение до ВАК. Още трима-четирима също обявиха, че ще подадат, но не събраха кураж, защото може да бъдат нарочени.”

Какво гласи законът

Според Административно-процесуалния кодекс, чл. 10, ал. 2: “Не може да участва в производството длъжностно лице, което е заинтересовано от изхода му или има с някои от заинтересованите лица отношения, пораждащи основателни съмнения в неговото безпристрастие. В този случай по свой почин или по искане на някой от заинтересованите то може да бъде отведено.”

Законът за конфликт на интереси също е категоричен:

чл. 2, ал. 1: “Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.” А “частен интерес” е “всяка облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица” (чл. 2, ал. 2). Съгласно чл. 3 от закона “лица, заемащи публични длъжности, са: президентът и вицепрезидентът, съдиите от Конституционния съд, народните представители и др.” (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7452 |11.06.2010 Гербер урежда щерка си с евро пост . 6| 5897 |18.12.2009 Щерката на Кроки: Бедни сме, лъжат, че татко е бандит . 28| 6013 |20.06.2009 Пикантна изповед на ухо за щерката на Д. Павлова прави Берлускони на Станишев . 13| 4721 |19.12.2008 Шейх хареса за щерка си журналиста с обувката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads