Реклама / Ads
0| 6330 |06.06.2017 НОВИНИ

Десетки гръцки фирми в България са фантоми

.
Източник: Банкеръ
Гръцките власти са започнали проверки на 70 гръцки фирми, регистрирани в България, за да установят дали извършват някаква дейност. Първите резултати показват, че 80% от тези фирми са виртуални. Приходите, които те са укрили от гръцката държава, като са ги декларирали единствено в България, ще бъдат обложени с данъци.
 
Целта на тези компании е да избегнат по-високите данъчни ставки, прилагани в Гърция (29%), а също и да са по-конкурентоспособни, предлагайки по-ниски цени. Изданието "Катимерини" отбелязва, че корпоративният данък в България е 10 на сто, а данъкът върху дивидентите - 5 на сто.

Проверките се отнасят до действията на тези фирми, до активността им в България и дали имат сключвани сделки на нейна територия. В случай че не бъдат открити сделки, това не означава автоматично, че са укрили доходи и не са плащали данъци, казват инспекторите, но подчертават, че това е важен елемент от проверките.

Властите проверяват също клиентите на тези фирми, за да установят вида на предлаганите от тях услуги, движението на банковите сметки, както и дните, през които са пребивавали в България, въз основа на конкретни данни. В сътрудничество с българските власти ще бъдат проверени служителите, за да се установи дали те реално работят във въпросните 70 фирми.

След приключване на проверките и след като се види, че използваната методология, по която са проверявани тези 70 фирми, е правилна, властите ще разширят обсега на своите проверки и освен в България ще извършат такива и в Кипър.

Представители на финансовото министерство казват, че има изградени канали в Северна Гърция, които "уреждат" фирми в България и в които са замесени адвокати, счетоводители и посредници. Те твърдят още, че това са най-вече малки фирми за предоставяне на услуги. Например наскоро бе открито физическо лице, открило в България фирма, занимаваща се със сервизна дейност на компютри и мобилни телефони. Всъщност услугата се извършва в Гърция, а фактурата, която се издава, е от България.

Според съветник по финансовите и търговските въпроси в гръцкото посолство в София броят на регистрираните и формално активни фирми в България с гръцко участие възлиза на около 17 хиляди. Смята се, че 60% от тях не извършват никаква дейност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3930 |29.05.2017 Гръцки изтребител падна в Егейско море . 0| 4609 |25.05.2017 Взривиха бивш гръцки премиер . 11| 13283 |23.05.2017 Напусналият България Пеевски декларира две нови фирми . 3| 4409 |18.05.2017 Столичната община урежда фирми на ГЕРБ
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads