Реклама / Ads
30| 5376 |15.03.2015 НОВИНИ

И Десислава Атанасова иска оставката на шефа на БНБ

.
Десислава Атанасова
Председателят на новосформираната временна парламентарна комисия „КТБ” Десислава Атанасова от ГЕРБ иска оставката на гуверньора на Централната банка Иван Искров заради пропуски в надзора, довели до кризата с Корпоративна търговска банка. Това стана ясно от думите й по bTV.
 

„БНБ не е осъществила надзора, който й е вменен. Надявам се Иван Искров най-накрая да оцени кой е достойният начин да си тръгне от поста. Няма нужда от какъвто и да е натиск, ако човек разчита правилно посланията, да си тръгне”, коментира тя.

 

Атанасова обясни, че поверената ѝ комисия ще провери всички факти и обстоятелства около КТБ между 2009 г. и 2014 г. „Започваме с БНБ, защото тя е отговорна за надзора на банките в България. Именно неупражняването на контрол е причината за настоящата ситуация”, подчерта депутатът от ГЕРБ. Следва разглеждането на докладите на одиторите в банката, какво е станало известно на квесторите, месеците на особения надзор.

 

„Възможно е и да променим предмета и да продължим проверките и към 2015 г., особено след последните разкрития, че разграбването на банката продължава”, коментира Атанасова.

Менда Стоянова: КТБ вече не е банка, БНБ няма работа тамКвесторите са разрешили прихващания, които стопяват активите на трезора

 

Разкритията направи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в петък. Тя обяви, че откакто банката бе поставена под особен надзор, никой не контролира сделките на квесторите, а активите на трезора са се стопили с 1 млрд. лева. Часове по-късно квесторите отхвърлиха обвиненията, като заявиха в съобщение до медиите, че с имуществото на КТБ не са извършвани никакви разпоредителни действия.

Квесторите на КТБ: Не сме разрешавали сделки с активиСлед като днес Менда Стоянова ги обвини, че са допуснали изтичането на 1 млрд. от банката

 

„В никакъв случай няма да се правим на прокуратура, наясно съм с разделението на властите. Разчитаме на прокуратурата и на службите за сигурност, които също имат ангажимент и ще бъдат изслушвани в комисията”, посочи Десислава Атанасова.

 

По думите й, сред първите изслушани в комисията ще бъдат Иван Искров и подуправителя на БНБ Цветан Гунев, както бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев. Въпреки че подчерта, че в комисията ще бъдат поканени „всички, които имат отношение”, Атанасова така и не отговори дали ще бъде разпитван и бившият премиер Пламен Орешарски. „Орешарски винаги говори като външен човек за процесите в България. Неслучайно в един момент БСП се отрече от премиера, когато се обсъждаха и КТБ, и актуализацията на бюджета”, припомни тя.

 

В състава на комисията „КТБ” влизат още бившият финансов министър Петър Чобанов, както и бившият председател на бюджетната комисия Йордан Цонев. „Ще бъде интересно да се чуе становището на участници във властта”, отбеляза Атанасова. Според нея няма да има своеобразен конфликт на интереси в случай, че бъдат открити пропуски в действията на предишната власт, защото „комисията няма да се прави на прокуратура”. „Темата с доказването на вината е извън обсега на нашата дейност”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

 

„Цветан Василев няма да бъде поканен на изслушване, защото няма качеството на лице, което е осъществявало контрол върху дейността на КТБ. Ние ще изслушваме единствено и само длъжностни лица от институции, които им е вменено по закон да упражняват контрол”, обясни Десислава Атанасова.

 

В заключение тя пожела „никога повече да не виждаме опашки от българи, които са вложили своите пари и не знаят кога ще ги вземат”. „Бих искала законодателство, което да не позволи друг трус във финансовата стабилност на страната”, допълни председателят на комисията „КТБ”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4246 |14.03.2015 Радан Кънев иска независима антикорупционна прокуратура . 7| 4440 |14.03.2015 Лукарски: Радан Кънев искаше да назнача негова съдружничка . 48| 5045 |14.03.2015 От ДПС искат да агитират на турски език . 7| 5015 |13.03.2015 Кадиев към д-р Москов: Не искам да ми рапирате като Снуп Дог

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads