Реклама / Ads
11| 6003 |30.12.2012 НОВИНИ

Десислава Атанасова се похвали сама; реализирала всичко

.
Десислава Атанасова
Реализирах всички заявени от мен приоритети като здравен министър за тази година, не успях да реша само проблема с избора на екип в лечебните заведения, казва в интервю за БТА министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.
 

При всички случаи промените в българското здравеопазване са факт и смятам да ги продължа и през 2013 г., каза министърът. Тя добави, че очаква резултатите да стават все по-отчетливи и да бъдат усетени като от пациентите, така и от здравните работници. 

Всички заявени от мен приоритети при избирането ми за министър в Народното събрание, са реализирани през изминалата година и това са подобряване на работата на спешната медицинска помощ, стимулиране на кариерното развитие и специализациите на лекарите, реализиране на оперативните програми в здравеопазването, рязко подобряване на дейността на фонда за лечение на деца, въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, засилване на контролната дейност на здравното министерство при управлението на лечебните заведения, каза  Атанасова. Всичко това е реалност и трудно може да бъде оспорено, заяви тя.

Според здравния министър през годината са направени доста неща, но най-доброто и най-правилно решение е било отпадането на лимита за лечение на деца. В ускорен порядък бяха направени и промени в лекарствената политика, бяха приети всички необходими нормативни промени - те са факт и дават резултат, коментира тя. Вярно е, че не успях да се преборя за диференцирана по-ниска ставка на ДДС за лекарства, но пък в същото време заложихме такива механизми, че пациентът да плаща по-малко за лекарства, каза Атанасова.

Единственото, което не успях да реализирам от заявените от мен приоритети, е  премахването на таксата „избор на екип” в болниците, посочи здравният министър. Тя отбеляза, че е необходимо да се намери механизъм добрите лекари да бъдат адекватно възнаградени. По този начин няма да се налага те да искат пари на ръка и да сме свидетели на грозни сцени лекар да бъде с белезници заради взети 50 лева. Моята идея беше изборът на екип да се прави чрез доброволните фондове или чрез допълнителна здравна застраховка. Оставям си малко несвършена работа за 2013 г., уточни министърът на здравеопазването.

Неподписването на Националния рамков договор за 2013 г. е решение на съсловната организация и ние не можем да го оспорим, приемаме го такова, каквото е. Това няма да доведе до някакви последствия в съвместната ни работа. След като съборът на лекарите не е дал мандат на управителния им орган да подписва НРД, трябва да намерим друг механизъм и този, който намерихме е чрез промяна в Закона за здравното осигуряване, каза министър Атанасова. Тя посочи, че държавата, парламентът, НЗОК задължително трябва да гарантират, че на 1 януари 2013 г. нито един пациент няма да остане без достъп до медицинска помощ. След Нова година промяната ще бъде разгледана и на второ четене, уточни здравният министър.

По думите й планираните четири нови клинични пътеки не могат да бъдат договорени, защото няма да има нов Национален рамково договор. За тях е имало предвидени средства без това да натовари в повече бюджета на НЗОК, защото засягат малко хора. Министър Десислава Атанасова открои специално пътеката за будна кома, по която са били предвидени мероприятия. Имаме идея, която ще се осъществи вероятно догодина, да предоставим една сграда за създаване на център за лечение и грижи за хората в будна кома, посочи здравният министър. Имаме подкрепата и съдействието на Столична община за сградата, но за съжаление нямаме клиничната пътека. Дори и сега да предоставим сградата, дейността не е обезпечена финансово, коментира министър Атанасова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5229 |27.12.2012 Цветанов похвали Борис Велчев за "Наглите" . 27| 11639 |14.12.2012 Цветанов се похвали с успешни декемвриийски акции . 14| 6777 |12.12.2012 Без бонуси за здравното министерство отреди Атанасова . 15| 4884 |11.12.2012 Д. Атанасова категорично против отмяна на забраната за пушене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads