Реклама / Ads
32| 5786 |03.10.2020 НОВИНИ

Десислава Атанасова, шеф на анкетната комисия за новата Конституция: Не съм конституционалист, но мога да чувам

.
Десислава Атанасова
Не съм конституционен юрист, но смятам, че членовете на експертния съвет, които смятам да привлека, ще ми бъдат полезни и ще работя добре с тях. Освен това аз умея да чувам.
 

С тези думи Десислава Атанасова от ГЕРБ защити в ефира на bTV назначаването си за председател на временната анкетна комисия, която да се занимава с новата конституция.

 

"Очаквам да има диалог. Ще търся такъв. До седмица ще оповестя имената на експертния съвет, който смятам да създам. Не са ми потвърдили всички участие все още. Стремя се към хора от академичната общност, бивши конституционни съдии. Трябва да има диалог и с представители на НПО сектора и различни браншове. Надявам се също, че политическите сили извън парламента няма да откажат диалог, защото и част от исканията на протестиращите е за промени в Конституцията", посочи Атанасова.

 

Тя заяви, че би поканила проф. Атанас Гержиков в експертния съвет, въпреки острите критики, които експертът по търговско право отправи миналата седмица.

 

ФрогНюз припомня, че Герджиков определи като напълно ненужно приемането на нов основен закон, а освен това определи проекта като "нескопосан и пълен с правописни грешки".

 

Атанасова обаче не коментира тези забележки. Вместо това заяви:

 

"Когато обявихме внасянето на проекта за нова Конституция и рестарта на политическата система, така както го обяви нашият лидер - господин Борисов, очаквахме, че всички ще чуят и едно излечение накрая: Ако се съберат 160 гласа за свикването на Велико народно събрание, той ще подаде оставка на следващия ден. Сега ме изненадва, че основните политически сили не искат това да се случи вече...", посочи Атанасова.

 

Тя допълни, че мандатът на сегашното правителство изтича след едва няколко месеца и заяви още, че трябва да се изчака до редовните избори. Призова още партиите да започнат с изготвянето на своите програми и послания.

 

Атанасова изрази и възмущението си от факта, че лидерът на "Воля" и зам.-председател на НС Веселин Марешки се е подписал под проекта, но без да го е чел. Това самопризнание направи самият той.

 

"Смути ме изказването. Смути ме и друго, направено от колега, председател на парламентарна група, която смята, че внесеният проект е без преамбюл. Говоря за госпожа Нинова. Това не е така. Всеки може да отвори предложението", посочи още Атанасова.

 

Експертността на анкетната комисия

 

В състава на комисията влизат политолози, инженери, а юристите са едва 1/2.

 

"Завършила съм през 2001 г. От тогава се занимавам в право. Да, нямам опит в Конституционното право. Работила съм в различни учреждения, на различни длъжности. Вписан адвокат съм. Специализацията ми е по отношение на гражданското право, по-тясно медицинското право. Експертният съвет, който смятам да бъде създаден и в който искам да привлека конституционалисти, биха ми били полезни и смятам, че добре ще работя в тях. Освен това, аз умея да чувам", посочи в отговор Атанасова като допълни, че не би искала да дава оценка на своите колеги, излъчени от парламентарните групи.

Проста математика показва, че около 190 000 граждани е разликата между тези, които искат конституция и тези, които не искат. Става дума за избирателите на партиите, като в сметката не влизат гласувалите за "Воля".

 

"Ако проследим последните проучвания, мисля че на “Галъп”, над 72% от гражданите искат намаляване в броя на народните представители…", посочи Атанасова.

 

По време на разговора тя не пропусна да отбележи и успехът на ГЕРБ на частичните местни избори - една от новите опорки на управляващите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5830 |02.10.2020 Десислава Ахладова: ЕК критикува и Малта, Кипър, Люксембург и Хърватия. Фокусът не е върху България . 39| 9622 |02.10.2020 Нов взрив на обществено недоволство: Десислава Атанасова оглави комисията за нова конституция . 40| 5465 |02.09.2020 Десислава Ахладова ще е новият правосъден министър . 30| 5495 |30.07.2020 Десислава Танева: Народът решава. Но не 10 или 10 000 души. А цялото общество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads