Реклама / Ads
35| 7267 |16.04.2021 НОВИНИ

Десислава Атанасова: Ще видим дали ще дойде Борисов. Сряда е след няколко дни

.
Отзвукът от днешния напрегнат парламентарен ден продължи и в предаването ”Панорама” по Българската национална телевизия. Десислава Атанасова от ГЕРБ повтори някои вече познати опорки, а темата за бягството на Борисов отново нажежи обстановката в студиото.
 

“Бойко Борисов е в отпуск. През последните 10 г., когато има нужда, е навсякъде. В последната година поне колегите в 44-тото НС не са задали адекватни въпроси или питания. Много обичат от трибуната да твърдят, че някой е страхливец, но не ползват възможностите на парламентарния контрол”, заяви Атанасова.

 

"Борисов не идвал, защото опозицията не го викала правилно" е теза, която чухме и по време на самата предизборна кампания - темата с премиерското отсъствие в Народното събрание бе една от многото критики към управляващата тогава партия. ФрогНюз припомня, че 45-тото НС вчера започна с ясната заявка Борисов днес да бъде извикан, но се оказа, че премиерът в оставка е излязъл във внезапен отпуск. Днес бе гласувано решение той да се яви пред депутатите идната сряда.

 

Очевидно обаче и това не е съвсем ясно.

 

"По принцип вчерашния ден показа ново мнозинство. Днес то гласува по различен начин - странни коалиции по различни въпроси. Тоест може да видим нещо ново в този парламент. На мен нещо друго ми направи впечатление - тези, които са били натоварени с отговорността досега за държавата говорят с грижа. Това не е опорна точка. Опорна точка е “Трябва да изчегъртаме ГЕРБ”. А след това какво ще стане?", попита Атанасова.

 

А иначе - родината за ГЕРБ била най-важна, не властта или оцеляването на правителството. Затова и не подали оставка през изминалата година, както впрочем правили и друг път. А колкото до Плана за възстановяване, който също нажежи обстановката в парламента днес и е повод Борисов да бъде извикан идната сряда - той бил 3000 страници, изготвен от над 240 души, но не бил представен, заради твърденията, че е "корупционен, неадекватен, изготвен за да облагодетелства близки фирми на ГЕРБ". Затова не бил внесен от "Борисов 3".

 

"Ако сега парламентът реши, че Планът ще бъде изпратен в този вид, готови сме вицепремиерът Дончев веднага да тръгне и да бъде представен плана в ЕК. Наистина сме добронамерени. Става дума за финансов ресурс за България", обясни Атанасова и допълни - имало някаква фиксация върху отсъствието на Борисов. Причината - и Дончев можел да представи Плана, бил там, даже чакал часове, но уви...

 

Темата с отсъствието на Борисов бе лайтмотив в цялото предавне, а и сякаш на целия ден. Десислава Атанасова заяви, че лидерът на ГЕРБ никога не се е криел, а Христо Иванов от "Демократична България" отсече, че бил като "хамстер в аквариум". Атанасова пък се възмути: "Моля ви, всички си позволяваха днес да го наричат как ли не..."

 

И Вигенин, и Иванов обаче бяха категорични - днес било нормално да депозира оставката си и целият кабинет да присъства на гласуването.

 

"Нормално беше да си тръгне достойно", отсече Вигенин, а допълнителен коментар от Атанасова не последва.

 

Колкото до кандидатурата на Даниел Митов за премиер - изборът бил заради богатата му биография:

 

"Правим го, защото и през последната една годин слушахме заклинания, че Борисов не трябва да е повече премиер. Освободи двете депутатски места отказа се от мястото си, имунитета си. Дава път на младите. Дали и защо няма да е подкрепен един активен, работещ човек с проатлантическа и проевропейска позиция, вероятно колегите трябва да отговорят", отсече Атанасова и повтори мантрата "Стабилност".

 

Кристиан Вигенин от БСП изглежда обнадежден около разнообразието и липсата на твърди мнозинства в парламента. Според него духа на парлемнатризма се е върнал обратно в Народното събрание след вчерашния ден.

 

"Днес се чудих как ни гледат хората с този жив дебат и караниците. Помислих си, че всъщност това е парламента - всеки да може да си каже мнението, да не му спират микрофона, да го гонят от залата. Опозицията беше само за декор, но това вече няма да е така", коментира Вигенин.

 

Всъщност, гражданите вече втори ден с интерес следят случващото се в Народното събрание, но днешният ден стана повод за възмущения в социалните мрежи заради махленските разпри и размяната на остри реплики.

 

Левицата обаче не срещна подкрепа от парламентарното мнозинство за 10-годишния живот на Комисията за ревизия на управлението и налагането на мораториум върху последните правителствени сделки. Това предизвика гняв у БСП, а Вигенин заяви - формациите имат време да се поправят и левицата ще следи.

 

"Готови сме да подкрепим правителство от втората политическа сила. Ако имаше шанс да мине предложението на ГЕРБ, нямаше да сложат за кандидат-премиер Митов. Ситуацията в момента позволява да се излъчи правителство на новите партии с подкрепата на БСП, което стъпка по стъпка да започне да разгражда този модел. Колегите усетиха колко ще е трудна задачата с атмосферата в залата", посочи Вигенин.

 

Той заяви, че ако се стигне до връчването на мандат на третата формация, едва ли ще може да се излъчи правителство, след като вторият мандатоносител не е успял.

 

Какво разрушили ГЕРБ, попита обидено Атанасова и допълни - банковият съюз ли трябвало да разрушим, построеното ли... учителските заплати ли да се намалят?

 

"И не ми говорете за шкафчета, кюлчета... това храни медийния интерес, но хората се интересуват от утрешния ден", допълни още лидерът на ПГ на ГЕРБ.

 

А Вигенин отвърна - нямало да коментира компроматите, но зададе въпроси - как да преборим корупцията, да не изтичат средства във близки до властта фирми, да върнем достойнството на парламента, как да има парламент, в който да има реална дискусия, как да направим така, че държавата да не се контролира от един човек, да изведем страната от последните места по свобода на медиите.

 

"Да ви кажа ли как? Днес се съгласихме за 10-годишната комиси, но ДБ, "Има такъв народ" и "Мутри вън!" бяха против. Не се притесняваме от нищо. Знаем как се пази демокрацията", отсече Атанасова.

 

Христо Иванов от "Демократична България" се присъедини към разговора със свое предложение - реформа на прокуратурата:

 

"Като свърши работата и тогава ще говорим страх ли ни е. Правите някаква комисия, която няма да свърши работа. Истинският отговор в една функционираща демокрация е прокуратурата. Подкрепете ни реформата и тогава да си говорим кой от какво се страхува".

 

Темата с реформата в съдебната система стана повод за спор между депутатката от ГЕРБ и Иванов - кой от кого можел да търси подкрепа, какво станало в миналото с оставката на Иванов, който е бивш правосъден министър и прочее. Иванов отсече - не може да се оправдава всеки с останалите.

 

"Колко време ще търпим това унижение? Да сме на последно място по доходи и на първо по корупция? Не ме пращайте при другите...", отсече Иванов и допълни:

 

Формацият не търси лесните питща, за да прокара нещо, което да мине и да се вдигне шум.

 

"Поставяме сериозни теми и работим дългосрочно. Не очаквайте да търсим пиарски ориентирани решения. Ще пордължим да работим по най-големите проблеми на българската държавност. Готов съм да се обърнем и да кажем на избирателите, че на никого другиго не му стиска да реформира прокуратурата и да поставим следващия главен прокурор под контрол. Нека и останалите се явят със същото пред избирателите и да видим с този факт колко биха спечелили. Готови сме да сме конструктивни", отсече Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2845 |15.04.2021 БСП има визия, възможност и желание да създаде нов модел на управление. Левицата е стабилна, устойчива и предвидима . 21| 3327 |15.04.2021 Атанасова: Победителят е само един - ГЕРБ, каквито и аритметични упражнения да правите . 19| 3322 |15.04.2021 Десислава Атанасова: За ГЕРБ властта никога не е била самоцел . 9| 5453 |13.04.2021 Първата дама Десислава Радева по спешност в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads