Реклама / Ads
30| 5240 |15.01.2013 НОВИНИ

Десните на избори във формат "Синя коалиция+"

.
Иван Костов
Десните ще участват в изборите във формат „Синя коалиция Плюс”. В нея към СДС и ДСБ щели да се присъединят доказани партии от дясното пространство.
 

Това обяви по БТВ лидерът на ДСБ Иван Костов с уточнението, че след 27 януари ще има подписване на споразумение за създаване на формата.
 

„Преговорите са много напреднали. Дебатираме с „Единство”, с партиите, които и сега са в Синята коалиция, както и с други партии. Нека първо всяка от тях да вземе становище и тогава ще има повече информация. Тогава ще имам и приблизителна представа какво може да очакваме като резултат на изборите”, допълни синият депутат. По думите му БСП и ДПС нямат потенциал за реформи, за да излезе България от кризата.

„Знаят го добре, затова прибягват до модела „Монти” – политически партии взимат някой умен технократ, на който дават националното съгласие и той прави реформите. Станишев вече загатна, че няма да е премиер, затова предлага да сложат някой „реформист” - предлага нещо като Берово правителство. Другият модел е испанският – овластена с избори партия опитва да изведе страната от кризата (модела „Рахой”). Зависи какво ще реши избирателят” каза още Костов.

 

Според него на сините не се налага да прибягват до подобни модели, защото те вече са се доказали като реформатори по време на управлението си. „Ние сме извели България от криза 97 година, преди това и през 92-а. Нямаме нужда да докажем можем ли да осъществим реформи, ние сме създали частния бизнес след комунизма. Банковата система сме я направили ние, бюджетът сме го оздравили ние”, посочи председателят на ДСБ. Той подчерта, че според него ГЕРБ не могат да управляват втори мандат. Вече веднъж излъгали като обявили програма за излизане от кризата, но не я изпълнили.
 

„Не съм против ядрената енергетика, а против Белене. Заради комплексни причини – това е един облечен с измами проект”, каза Иван Костов и обясни, че две независими компании (RWE и HSBC) дават оценка на строежа от над 10 млрд. евро. Въпреки това социалистите продължават да твърдят, че централата ще струва само 6 млрд. „Лъжата, повторена, въпреки че е уличена, е наглост. Ако стойността е 22 млрд. без лихвените разходи, както казва Борисов, тогава не може да се получи евтин ток. Ще стане 3 пъти по скъп от АЕЦ „Козлодуй” - 15 ст. на киловат час, вместо сегашните 5 ст. Този ток е непродаваем. Затова няма стратегически инвеститор”, добави Костов.

 

Все пак той изтъкна, че „не сме на страната на ГЕРБ - ние сме заели отдавна тази позиция, към която се е присъединил сега Борисов и някои от лидерите на мнозинството”. Според Костов въпросът не е политически, а конкретен казус, по който се иска мнението на хората. Синият депутат призова гражданите, които са против „Белене” все пак да излязат да гласуват, а не да мислят, че е достатъчно да не гласуват. „Да не случат Кунева, така те помагат на тезата на г-н Станишев. Но ако гласуват, ние можем да спечелим този референдум, повече сме от тези, които го искат”, каза още Костов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5392 |11.01.2013 Дядо Кирил спасява на пожар избори в София . 26| 6743 |04.01.2013 Яне Янев: На изборите ще направя разногледи БСП . 35| 5328 |03.01.2013 Борисов се подготвял за президентските избори . 108| 17206 |27.12.2012 Социолози: 15% от избирателите ще решат изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads