Реклама / Ads
11| 5193 |17.09.2013 НОВИНИ

Дете в семейство сваля данъците

.
Пламен Орешарски
Българите, които имат деца, да плащат по-ниски данъци от догодина, предвижда нова идея на кабинета "Орешарски". Годишната данъчна основа за подоходното облагане на родителите ще се намалява със сума в зависимост от броя на децата в семейството. Още не е уточнено каква ще е тя и дали ще е за всички или само за многодетните семейства.
 

Предвижда се да отпадне сегашната форма на семейно облагане - при покупка на жилище с кредит данъчната основа да се намали с размера на платените лихви, пише в. Труд.


В същото време правителството се отказа да вдига минималната работна заплата от 1 октомври. Това ще стане, но догодина. Нова форма на семейно подоходно облагане възнамерява да предложи кабинетът "Орешарски" от 1 януари 2014 г., научи "Труд". Идеята е сегашното облекчение при покупка на жилище с кредит да се отмени, а на негово място да се въведе схема, при която годишната данъчна основа на родителите ще се намалява със сума в зависимост от броя на децата в семейството.

Обмислят се различни варианти. Ако схемата обхване всички деца, независимо от дохода на родителите, фискалният ефект върху бюджета ще бъде значително по-негативен от сегашното облекчение. Все още обаче не е ясно дали бюджетът за догодина може да си позволи подобно намаление на постъпленията от данъка върху доходите.
 

Преди въвеждането на плоския данък у нас имаше семейно подоходно облагане. Облекчението за едно дете беше 360 лв., за две деца - 780 лв., а за три и повече - 1140 лв. В момента данъчната основа може да се намали с платените през годината лихви върху първите 100 000 лв. от заем за жилище, изтеглен от млади съпрузи до 35 г.

В управленската програма на кабинета се предвижда въвеждането на семейно подоходно облагане, но през втората половина от мандата. В предизборните обещания на БСП фигурираха и стимули за семействата с три и повече деца.
 

Засега обаче правителството няма никакво намерение да въвежда необлагаем минимум. Преди изборите БСП обещаваше да замени плоския данък с прогресивен, а в ДПС дискутираха дали трябва да се въведе необлагаем минимум. Преди дни стана ясно, че кабинетът няма намерение и да отменя данъка върху лихвите по депозитите, който бе въведен от правителството на Бойко Борисов, и предизвика остри критики от страна на тогавашната опозиция.
 

В сряда премиерът Пламен Орешарски ще отчете пред депутатите постигнатото за първите 100 дни от мандата на кабинета си. Очаква се да бъдат представени 100 мерки, които вече са реализирани или тяхното изпълнение е в процес на завършване. Отчетът е под мотото "Освободихме страната от страха" и акцентира върху свалянето на цената на тока и помощите за първокласниците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7499 |14.09.2013 Да отвлекат детето на съдия Мария Митева, пожелават жертви на „Наглите” . 4| 5851 |12.09.2013 Свалят клошарите от градския транспорт . 22| 17880 |03.09.2013 Ново 20 в БТВ: Свалят Ани Салич от вечерни новини . 117| 5218 |02.09.2013 Борисов зове за сваляне на Орешарски на 4 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads