Реклама / Ads
1| 4825 |24.11.2010 НОВИНИ

Деца в колички протестират в защита на правата си

.
"Искам да съм евроинвалид","Не на безхаберието", "За нова европейска социално-здравна и интеграционна политика", са лозунгите, с които излязоха майки и деца в инвалидни колички пред Министерски съвет, за да изразят своя протест срещу безхаберието и липса на цялостна политика за децата в неравностойно положение у нас.
 

Родителите настояват да бъде въведена изцяло нова социално-здравна, образователна и интеграционна политика, политика на грижа към децата с увреждания и техните семейства. Те искат и Кодекс за детето и семейството, както и създаване на изцяло нова клинична пътека за лечение и рехабилитация на деца с увреждания, обхващаща целия календарен месец.

Създаването на нови центрове за специализирана рехабилитация на деца с увреждания и неврологични заболявания, които да се намират в близост до всяко училище и детска градина, в които има деца с увреждания, така както има читалища и библиотеки в близост до училищата, е друго настояване на участниците в протеста.

Те настояват и за провеждане на рехабилитация на деца с неврологични заболявания. Това трябва да става преди децата да навършат 1 г. и 6 месеца, когато се диагностицира най-рано заболяването.

Протестиращите настояха помощните средства и медицинските изделия да бъдат изцяло безплатни, като на определен период те да се подновяват според индивидуалните нужди на детето.

Според родителите трябва да се стимулира производството на технически средства в България. Необходимо е също така да се отпускат годишни винетки на семействата на деца с увреждания, без да се налага автомобилът да е регистриран на името на непълнолетните.

Родителите настояваха да бъдат включени в рехабилитационния и терапевтичен курс, заплатен от НЗОК, специалисти като логопед, психолог, специален педагог и други.

На 100 деца под 2,5 годишна възраст са с проблеми, заяви Надя Царева, инициатор на протеста. По думите й НЗОК покрива 3 процедури дневно и то само за 10 дни.

Това, според нея, не е достатъчно за рехабилитацията на децата. Необходимо е постоянно лечение, категорична бе Надя Царева. Това не е болест, това е постоянно състояние, изтъкна тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5112 |11.11.2010 Пазете децата от китайски колички! . 6| 4996 |21.10.2010 Фидосова скочи в защита на вицепремиера . 12| 8797 |20.10.2010 Полицаи мирно протестират, търсят си правата . 49| 9658 |28.08.2010 Българи протестират срещу антибългарския тормоз в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads