Реклама / Ads
0| 4777 |19.08.2008 НОВИНИ

Деца откраднаха пищов и ятаган от музея в крепостта "Баба Вида"

.
Момчетата са на възраст между 9 и 13 години. Те задигнали ценните експонати докато музеят бил отворен, но вътре нямало посетители. Древните оръжия са върнати обратно. Полицаи ще работят с малолетните крадци.
 

Обирът е извършен в събота, 16 август, съобщиха от МВР. Около 18,30 часа в полицията във Видин получили сигнал за кражбата. Проверката установила, че от музея в средновековната крепост са изчезнали обезвреден старинен пищов "кремъклия" със сребърен обков, турски ятаган и два меча. Това е станало през работно време, когато не е имало посетители и охранители.

Полицаите установили, че извършителите са от село Новоселци - три момчета на 9, на 12 и на 13 години. След провинението им с тях ще се занимават специалисти от Детската педагогическа стая във Видин.

Откраднатите вещи са върнати на музея.

 

Баба Вида или Бабини Видини кули е крепост, разположена на големия завой на река Дунав при Видин. Строежът й е започнал през 10 век, преди това там е имало само римски наблюдателен пункт. Крепостта е служела за защита на града през цялото Средновековие. Тя е силно разширена и укрепена по времето на цар Иван Срацимир. Голяма част от сградите, построени по това време, са останали неразрушени. В днешния си вид крепостта разполага с 5 декара двор. Състои се от две основни стени и четири кули. Средновековната крепост е дело на българското строителство. Първите строителни дейности по крепостта датират от края на Първото българско царство. Във византийските хроники е вписано, че Видинската крепост издържала на обсада, продължила близо 8 месеца. По време на почти цялото Второ българско царство Видинската крепост е най-важното укрепление в Северозападна България. Най-голямо разширение на крепостта има по времето на цар Иван Срацимир. По време на неговото управление той обитава Видинската крепост. През този период са построени значителен брой вътрешни стени и кули. Именно тогава крепостта добива вид, близък до този, който има и днес.

Крепостта Баба Вида играе важна роля и през Османското робство. През този период също са осъществени редица строителни работи. В края на 18 век крепостта не се използва за отбранителни цели, а служи предимно за оръжеен  склад и за затвор.

Баба Вида е крепост-музей, в който се съхраняват редица находки и сведения за историята й. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6581 |19.08.2008 Рекламите за бързо отслабване подвеждат . 4| 4717 |19.08.2008 Техноманиаци на бивак край Варвара; местните потресени . 10| 4822 |19.08.2008 Оставки навръх 9-ти септември . 0| 4460 |18.08.2008 М- тел се жалва от БТК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads